9ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με “Προσοχή στο κενό”

9ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με “Προσοχή στο κενό”

Με κεντρικό σύνθημα “Mind the gap”, το γνωστό δηλαδή «προσοχή στο κενό» που αναγράφεται συνήθως στα τρένα, ξεκίνησε χθες το 9ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας στο ξενοδοχείο Elite. Θα ολοκληρωθεί, δε, στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino και θα το παρακολουθήσουν πάνω από 700 άτομα, αριθμός-ρεκόρ, που φανερώνει το ενδιαφέρον για εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το σχολείο έχουν παρακολουθήσει πάνω από 8.500 μαθητές.
Βέβαια, το φετινό σύνθημα έρχεται να ταράξει τα νερά και
να δείξει ότι στον τουρισμό δεν πάνε όλα με τον αυτόματο  πιλότο, αλλά ότι πρέπει κάτι να αλλάξει σε επίπεδο τόσο τοπικό όσο και πανελλαδικό. Αν υπάρξει εφησυχασμός, οι άνθρωποι που ασχολούνται με το μεγάλο προϊόν που λέγεται τουρισμός, μπορεί να πέσουν στο κενό και αυτό να αποδειχθεί καταστροφικό.
Σχετικά με το Mind the gap, ο Κώστας Ανδριανόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για σύνθημα που κάποιος βλέπει συχνά στο αγγλικό Μετρό. Κατά τον ίδιο τρόπο, προσοχή στο κενό πρέπει να δίνεται και στον τομέα του τουρισμού
και ειδικότερα στο κενό των προσδοκιών που έχουν οι επισκέπτες από μια περιοχή.
Και εξήγησε: οι επισκέπτες μιας περιοχής καλλιεργούν  προσδοκίες ανάλογα με τις εμπειρίες τους. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει το επικίνδυνο κενό για το ποια εμπειρία θα προκύψει κατά τη διαμονή τους σε ένα μέρος. Έτσι, συνέστησε μεγάλη προσοχή στους ανθρώπους του
τουρισμού, προκειμένου ο επισκέπτης να είναι στο επίκεντρο. Αυτός είναι ο λόγος, επομένως, που το μήνυμα του φετινού σχολείου είναι αυτό και οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να περάσουν στους  «μαθητές» τεχνικές και εργαλεία που θα λύσουν τέτοια προβλήματα.
Σε ερώτηση αν το εν λόγω κενό παρατηρείται στην περιοχή μας, ο κ. Ανδριανόπουλος απάντησε ότι πάντα υπάρχει και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι προσδοκίες είναι διαφορετικές, αφού ο κάθε επισκέπτης έχει διαφορετικά βιώματα και εντυπώσεις από άλλα σημεία. Για παράδειγμα, οι προσδοκίες ενός ανθρώπου που ταξιδεύει για πρώτη φορά είναι πολύ λιγότερες από κάποιον που έχει ταξιδέψει αρκετά. Στόχος είναι ο κάθε επισκέπτης να φεύγει ευχαριστημένος και να επιστρέψει στο μέλλον.
Όσο για το πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος του κενού, ο κ. Ανδριανόπουλος ανέφερε ότι χρειάζεται μια γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες. Στον πρώτο πυλώνα τοποθετείται στο επίκεντρο ο επισκέπτης. Στον επόμενο είναι τα εργαλεία που η κάθε περιοχή χρησιμοποιεί, όπως οι υποδομές
που έχουν σχέση με τον τουρισμό, το οδικό δίκτυο κλπ.
Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με τη χάραξη στρατηγικής και τι τουρισμό θέλει η κάθε περιοχή, κάτι που λείπει τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας έχει να κάνει με την ηγεσία, ποια δηλαδή θα είναι τα άτομα που θα εμπνεύσουν την κάθε ομάδα να εργαστεί αρμονικά.
 
Δηλώσεις
Ο εκ των εμπνευστών του Σχολείου Τουρισμού, Κώστας Ανδριανόπουλος, δήλωσε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει πραγματικά την ανάγκη που υπήρχε για την εκπαίδευση και την εμψύχωση των ανθρώπων που ασχολούνται ή σκέφτονται να ασχοληθούν
με τον τουρισμό.
Ο ίδιος δήλωσε περήφανος που τόσοι άνθρωποι φτάνουν στο Σχολείο Τουρισμού για να διδάξουν εθελοντικά και έτσι να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, κυρίως στα νέα παιδιά.
Όσο για το φετινό πρόγραμμα, το χαρακτήρισε πλούσιο και σπονδυλωτό, αφού διαρκεί δύο ημέρες στην Καλαμάτα και τέσσερις, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στην Costa Navarino.
Μιλώντας για το μέλλον του Σχολείου Τουρισμού, εμφανίστηκε αισιόδοξος και αυτό, όπως είπε, φαίνεται από τις συνέργειες που έχουν προκύψει τα 5 αυτά χρόνια. Μιλώντας για το 10ο, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο και είναι αυτό που θα χαράξει τη νέα εποχή για το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, συνεχάρη για αρχή τους εμπνευστές Ανδρέα Ζαγάκο και Κώστα
Ανδριανόπουλο και δήλωσε ότι το Mind the gap στον τουρισμό είναι αυτό που όλοι μαζί προσπαθούν «να κλείσουν». Αυτό το κενό-σχολίασε- υπάρχει κυρίως στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τα δύο τελευταία χρόνια να έχει εμπλακεί εντόνως σε σχετικά θέματα, ειδικά στον τουριστικό κλάδο.
Ο κ. Ξυγκώρος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τη χρονιά που έρχεται το Επιμελητήριο θα έχει να ανακοινώσει νέα πράγματα, που θα κάνουν την περιοχή πιο ανταγωνιστική στα παραπάνω ζητήματα.
Τέλος, ανέφερε ότι έφτασε ο καιρός όλοι μαζί συντεταγμένα να δουν σοβαρά τον τομέα της εκπαίδευσης, «με τον κόσμο να διψά για μάθηση».
Κατά το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αρχικά συνεχάρη τους ανθρώπους του Σχολείου Τουρισμού, αναφέροντας ότι μια απλή προσπάθεια πριν από κάποια χρόνια πλέον έχει γίνει θεσμός και, μάλιστα, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Όσο για το Δήμο Καλαμάτας, σημείωσε ότι έχει τοποθετήσει τον τουρισμό πολύ ψηλά, αφού είναι ένας μεγάλος μοχλός ανάπτυξης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση