Ακίνητα αγοράζουν ομογενείς από ΗΠΑ στην Καλαμάτα

Ακίνητα αγοράζουν ομογενείς από ΗΠΑ στην Καλαμάτα

Έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες μέρες στην Αμερική, στη Γερμανία, στην Αυστραλία. Εργάστηκαν σκληρά, δημιούργησαν περιουσία και τώρα επιστρέφουν στην Ελλάδα, όχι για να εγκατασταθούν αλλά για να επενδύσουν στο εγχώριο real estate. Οι Έλληνες ομογενείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς βλέπουν ευκαιρίες σε ακίνητα που προσφέρουν υπεραξίες και αποδόσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον των ομογενών για αγορά κατοικίας την Ελλάδα είναι έντονο, ενώ το 2020, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, θα είναι «χρονιά επενδύσεων».

Οι ομογενείς επιστρέφουν επενδυτικά στην πατρίδα, στοχεύοντας στην αγορά ακινήτου με σκοπό την υπεραξία, τη διαμονή τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για να το αξιοποιήσουν για βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση.

Οι Έλληνες του εξωτερικού γνωρίζουν ότι η αναζήτηση κατοικίας για ενοικίαση στην Ελλάδα έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες και οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Βουργάνα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μεταξύ των περιοχών που ενδιαφέρονται για να αγοράσουν ακίνητα οι ομογενείς από τις ΗΠΑ είναι και η Καλαμάτα.

«Οι ομογενείς επενδύουν στην αγορά κατοικίας με στόχο το μηνιαίο εισόδημα» υποστηρίζει στην εφημερίδα ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

«Με την αγορά μιας γκαρσονιέρας έως 50.000 ευρώ ο ομογενής μπορεί να αποκτήσει μηνιαίο εισόδημα ακόμη και 300-400 ευρώ, απόδοση καθόλου ευκαταφρόνητη σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο και τα δεδομένα στη χώρα διαμονής του» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομογενείς στοχεύουν και στην υπεραξία του ακινήτου τα επόμενα χρόνια, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις στην κτηματαγορά, ειδικά του κέντρου της Αθήνας στα τέλη του 2015 είναι ήδη κερδοφόρες, αφού οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί ακόμα και έως 30%.

Κερδισμένοι είναι, για παράδειγμα, όσοι εμπιστεύτηκαν την Κυψέλη. Το 2017, η αγορά ενός διαμερίσματος άνω των 35 ετών στα πιο ακριβά σημεία της περιοχής δεν ξεπερνούσε τα 550 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ σήμερα οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι περιοχές όπου επενδύουν

Οι ομογενείς από τη Γερμανία, όπως μας λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, επενδύουν κυρίως από 50.000 έως 100.000 ευρώ σε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας (Κυψέλη, Γκύζη, Πεδίον του Άρεως, Κεραμεικός) αλλά και σε γειτονιές του Ζωγράφου και της Καλλιθέας. Επενδύοντας τις οικονομίες τους στην αγορά μια κατοικίας στην πατρίδα προσβλέπουν σε ικανοποιητικά μηνιαία εισοδήματα από την εκμίσθωσή της. Σε ακριβότερα ακίνητα επενδύουν οι ομογενείς από την Αυστραλία.

Διαθέτουν κυρίως από 120.000 έως 250.000 ευρώ και επιλέγουν περιοχές κοντά στο ιστορικού κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο ραντάρ όσων έρχονται από την Αμερική βρίσκονται και τα προάστια, καθώς αναζητούν ακίνητα στο Μαρούσι και γενικότερα στις καλές περιοχές των βορείων προαστίων και στον Πειραιά. Επίσης, επιλέγουν και περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως η Βάρκιζα, η Ανάβυσσος και το Σούνιο, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως είναι η Καλαμάτα.