Αλέξης Χαρίτσης: «Στις καλένδες ο άξονας Πατρών – Πύργου – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Αλέξης Χαρίτσης: «Στις καλένδες ο άξονας Πατρών  – Πύργου – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τους πρόσφατους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την απευθείας ανάθεση της κατασκευής και διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου στην Ολυμπία Οδό και τις νέες καθυστερήσεις που θα επιφέρει η απόφαση αυτή στην υλοποίηση του έργου. Την ερώτηση συνυπογράφουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται: «Ο οδικός άξονας Πατρών – Πύργου βρισκόταν σε εκκρεμότητα επί 40 χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα πλήθος θανατηφόρων ατυχημάτων εξαιτίας της επικινδυνότητάς του. 

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε μόλις την τελευταία τετραετία, με την έγκριση και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από μαραθώνιες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα είχε ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και ήταν έτοιμο προς υλοποίηση το έργο αναβάθμισης του οδικού άξονα Πύργος-Καλό Νερό, ενώ και το έργο αναβάθμισης του δρόμου Καλό Νερό-Τσακώνα, πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας, που θα επέτρεπε πλέον τη διασύνδεση της Ολυμπίας Οδού με τον Μορέα, ήταν ώριμο μελετητικά.

Η απόφαση του υπουργού Υποδομών να παγώσει τις εργολαβίες που ήδη υλοποιούνταν και να υποβάλλει εκ νέου αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απευθείας ανάθεση του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου στην Ολυμπία Οδό, θα οδηγήσει το πολύπαθο έργο σε νέες μεγάλες καθυστερήσεις.

Όπως παραδέχεται και ο υπουργός, η πιθανότητα να μη δώσει την έγκρισή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπαρκτή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού και, επομένως, σε επιπλέον καθυστερήσεις».

Άλλωστε, όπως τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, «η πρακτική αυτή δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική, όπως στον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, στο Μετρό Θεσσαλονίκης και σε άλλα μεγάλα έργα, με επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και την κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο βουλευτής Μεσσηνίας ζητά από τον υπουργό Υποδομών να τον ενημερώσει για τις χρονικές καθυστερήσεις που θα επιφέρουν στην υλοποίηση του έργου Πάτρα -Πύργος οι πρόσφατες αλλαγές στο σχεδιασμό του, για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου Πύργος-Καλό Νερό, καθώς και ποια είναι η βούλησή του για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του δρόμου Καλό Νερό-Τσακώνα.