Β. Κικίλιας: Συνεχόμενη 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας

Β. Κικίλιας: Συνεχόμενη 24ωρη  λειτουργία των Κέντρων Υγείας

Γιατροί όλων των ειδικοτήτων, σε κάθε γειτονιά και σε 24ωρη βάση, επτά μέρες την εβδομάδα, είναι ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η νέα πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχει διπλό σκοπό, σύμφωνα με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων από τα μικρότερης σοβαρότητας περιστατικά.

Ανακοινώσεις
Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η στήριξη και ανάπτυξη των προϋπαρχόντων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή των Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, πρώην Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ, όμως, υπό νέο καθεστώς λειτουργίας.

Πρόκειται για δομές που στην πλειοψηφία τους παρέμειναν μέχρι σήμερα υποστελεχωμένες και χωρίς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, παρέχοντας «φτωχές» και ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Παράλληλα, δεν κατάφεραν ποτέ να υπηρετήσουν τον παράλληλο στόχο της μείωσης των «διαρροών» των ελαφρύτερων περιστατικών προς τα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Η εικόνα των ΤΟΜΥ και ΠΕΔΥ σήμερα θυμίζει περισσότερο «κέντρα συνταγογράφησης».

Αναμένονται, μάλιστα -ίσως και εντός της εβδομάδας- σχετικές ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη βαρύτητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτές τις ριζικές αλλαγές στην Υγεία.

Μένει τελικά να αποδειχθεί, εάν αυτά που θα ανακοινωθούν θα συμβάλλουν στην οριστική «επούλωση της πληγής» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή θα είναι «μία ακόμη εξαγγελία» που θα παραμείνει στα χαρτιά.

Τι προβλέπεται
Το νέο σχέδιο που παρουσιάζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την «αναστήλωση» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την καλύτερη προώθηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, αλλά και την εκπόνηση σειράς προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στο σύνολο του πληθυσμού -κάτι που προωθείται παράλληλα με νέο νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα- περιλαμβάνει τη σταδιακή προώθηση της 24ωρης λειτουργίας και επτά ημέρες την εβδομάδα των κατά τόπους Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και ΠΕΔΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και με κεντρική διασύνδεση μεταξύ τους σε ενιαίο δίκτυο.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για την υποστήριξη αυτού του εγχειρήματος θα επιστρατευθούν και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να μπορούν να συμβάλλονται στις δομές αυτές γιατροί, όχι μόνο του Δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό – τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας – ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει ευκολότερα γιατρό χωρίς ταλαιπωρία και αναμονές, αλλά και γιατρό της εμπιστοσύνης του, καθώς θα υπάρχουν πλέον γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Manager
Ως προς το μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης αυτών των Δομών της Πρωτοβάθμιας, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει manager, παραπέμποντας σε management ιδιώτη ή ιδιωτικής εταιρείας, ενώ ανέφερε ότι θα λειτουργούν στη λογική του «group practice».

Medical group practice είναι η σύγχρονη προσέγγιση ως προς τη διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία τείνει να επικρατήσει τα τελευταία χρόνια σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στις βόρειες χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Αγγλία κ.ά.).

Πρόκειται για τη συγκέντρωση, σε τοπικές δημόσιες ή ιδιωτικές δομές Υγείας, γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας είτε ως υπάλληλοι του Δημοσίου είτε και ως ελευθεροεπαγγελματίες με σύμβαση.

Στην εφαρμογή του στο εξωτερικό, το μοντέλο Medical group practice εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτά είναι:

•Πλαισίωση του ασθενή και παροχή φροντίδας από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων

•Καλύτερη συνεργασία των γιατρών μεταξύ τους όταν το απαιτεί το πρόβλημα της υγείας του πάσχοντος

•Επιλογή γιατρού από τον ίδιο τον ασθενή

•Καλύτερες αμοιβές για τους ίδιους τους γιατρούς

•Καλύτερη και πιο αποτελεσματική προώθηση της προληπτικής ιατρικής με αποτέλεσμα τη μείωση της νοσηρότητας του πληθυσμού.

Αποσυμφόρηση των ΤΕΠ
Ξεκαθαρίζοντας τη ροή των περιστατικών με βάση τη σοβαρότητά τους -δηλαδή τα ήπια, ελαφρύτερα και χρόνια περιστατικά στις δομές της Πρωτοβάθμιας και τα απειλητικά για τη ζωή στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων- θα βελτιωθεί ταυτόχρονα και η λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Στα τελευταία, μάλιστα, σχεδιάζονται επίσης αλλαγές, με στόχευση την 24ωρη λειτουργία τους, ανεξάρτητα από την εφημερία των νοσοκομείων που συστεγάζονται και στα οποία ανήκουν διοικητικά.

Καινοτομίες θα υπάρξουν, πάντως, και ως προς την προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, για να καλυφθούν τα κενά, ή αντικατασταθούν τα παλιά και φθαρμένα μηχανήματα.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, θα αγοραστούν μηχανήματα από ιδιώτες με leasing και τη συντήρησή τους θα αναλαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες. Όσο για τις εξετάσεις, υπήρξε κατ’ εξακολούθηση η διαβεβαίωση ότι θα είναι -όπως και σήμερα- δωρεάν για τους πολίτες.

Παρόμοιο σχέδιο εκπονείται, όμως, και για τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, θα εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα.

«Μεταρρύθμιση σταθμό για το ΕΣΥ», χαρακτήρισε τις ΣΔΙΤ ο υπουργός Υγείας στην ίδια συνέντευξη, δηλαδή το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, το μοντέλο αυτό «χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Δεν είναι κάτι αδοκίμαστο. Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και σας διαβεβαιώ ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος των ασθενών. Θα είναι μια μεταρρύθμιση-σταθμός για το ΕΣΥ».