Εκβιαστικά μηνύματα σε email Μεσσηνίων

Εκβιαστικά  μηνύματα σε email Μεσσηνίων

Μεγάλες διαστάσεις και στη Μεσσηνία έχει λάβει μια νέα προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου. Ήδη πολλοί πολίτες έχουν λάβει στα email τους συγκεκριμένο μήνυμα που τους εκβιάζει, ενημερώνοντάς τους ότι ο λογαριασμός τους έχει πειραχτεί από κυβερνοεγκληματίες.

Μάλιστα, το email έχει διεύθυνση αποστολής του κατόχου του και οι επιτήδειοι το επικαλούνται για να «αποδείξουν» στο υποψήφιο θύμα ότι δήθεν έχουν πλήρη έλεγχο της συσκευής (υπολογιστή, τηλεφώνου κ.λπ).

Αφού γίνεται εκβιασμός ότι έχουν υποκλέψει βίντεο με προσωπικές στιγμές, συνήθως ζητείται το ποσό των 950 ευρώ σε μορφή bitcoin, για να καταστραφεί το βίντεο.

Πολλά κρούσματα

Τα επανειλημμένα κρούσματα οδήγησαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους, ενώ το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, έπειτα από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δε λάβουν bitcoins.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.

Αγνοείστε τα

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες να:

-αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που τους παραθέτει ο δράστης

-μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς

-μην επικοινωνούν ποτέ και για κανέναν λόγο με τους εκβιαστές

-αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται

-αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης.

Β.Β.