Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος

Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση για τις καθυστερήσεις  στην αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος με την ολοκλήρωση της κατασκευής των συνοδών αρδευτικών δικτύων.

Όπως εξηγεί: «Το Φράγμα συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια από το 2006 που εκπονήθηκε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων.

Τον Ιούλιο του 2019 η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45,8 εκατ. ευρώ. Έκτοτε η τύχη του έργου αγνοείται. Παρότι έχουν παρέλθει πλέον των έξι μηνών, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία ολοκλήρωσής του. Κι όλα αυτά ενώ οι προθεσμίες που θέτουν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ 2014-2020 “τρέχουν”, καθώς το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2023 το αργότερο».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, «προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται και το έργο να παραδοθεί έγκαιρα. Ένα έργο – ανάσα για τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, το οποίο θα προσφέρει λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, αφού με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα αρδεύει συνολικά 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων».