Σύσκεψη για άσκηση με σενάριο σεισμού στην Καλαμάτα

Σύσκεψη για άσκηση με σενάριο σεισμού στην Καλαμάτα

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Δήμου ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας και η αρμόδια υπάλληλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, Ευμορφία Κουκούλη, καθώς και – κατόπιν πρόσκλησης – εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Νάκης και εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ο διοικητής της, πύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς, ο υποδιοικητής Αθανάσιος Κατσαφάδος και ο υποπυραγός Νικόλαος Ηλιόπουλος. Ο κ. Παναγιώτης Βλαχογεωργακόπουλος εκπροσώπησε την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

Για την καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντικών σωματείων όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί φυσικό φαινόμενο και επανέρχεται κατά περιόδους, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί άσκηση την Πέμπτη 5 Μαρτίου  ή, εναλλακτικά σε περίπτωση κακοκαιρίας, την Τρίτη 10 Μαρτίου, που θα έχει διάρκεια 2 ωρών και θα πραγματοποιηθεί στα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία περικλείονται από τις οδούς 23ης Μαρτίου, Νέδοντος, Κροντήρη και Αριστομένους.

Η άσκηση θα αφορά στην εκκένωση κτηρίων και τον απεγκλωβισμό ατόμων έπειτα από σεισμό, ενώ ενεργό ρόλο θα έχει το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τραυματιών. Το ιστορικό Δημαρχείο δε θα λειτουργεί και το συντονιστικό κέντρο θα έχει ως έδρα του το πρώην Αναψυκτήριο.

Στο σενάριο περιλαμβάνονται επίσης:

•κατάσβεση πυρκαγιάς

•απελευθέρωση δρόμων από συντρίμμια

•αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους θα προβεί η Τροχαία, καθώς και

•ασφαλής μεταφορά πολιτών στους προκαθορισμένους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό.

Φυσικά, στην άσκηση θα εμπλακούν οι Υπηρεσίες του Δήμου και εθελοντικές οργανώσεις.

Πριν από τη διενέργεια της άσκησης θα διοργανωθεί ευρεία σύσκεψη, με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για οριστικοποίηση του σεναρίου.