Χαρίτσης: «Επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική»

Χαρίτσης: «Επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική,  πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική»

«Εκεί που δε χωράνε επικοινωνιακές παράτες, τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» διαμηνύει στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καταλογίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία ταλαντεύεται ανάμεσα στην αμηχανία και την αναποτελεσματικότητα».

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής επικρίνει την κυβέρνηση ότι «υποτίμησε το ζήτημα της Τουρκίας», ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη n  χώρα να επιστρέψει στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολούθησε μια πολιτική  κατευνασμού προς την Τουρκία, προκειμένου να λυθεί το προσφυγικό. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας», εξηγεί ο Αλ. Χαρίτσης, και συνεχίζει: «Η επόμενη προσπάθεια της Ν.Δ. ήταν να είμαστε “πιστοί και προβλέψιμοι σύμμαχοι. Φτάσαμε στο πρωτοφανές ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ενστερνίστηκε τις αμερικανικές θέσεις για την

εκτέλεση Σουλεϊμανί».

«Το αποτέλεσμα των παλινωδιών αυτών; Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μας νουθετεί να μην προβαίνουμε σε κινήσεις που θα αποξενώσουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο μάς αφήνει εκτός Διαδικασίας και η Ρώμη απέχει από τον Eastmed με αμφίσημες θέσεις για την τουρκική προκλητικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει την «πολυεπίπεδη αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτει την ανάγκη «η Ελλάδα να ζητήσει επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για άτομα και εταιρείες που δρουν παράνομα στην περιοχή της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης, να ασκήσει πιέσεις για συμμετοχή στις διεργασίες για το Λιβυκό, να συγκαλέσει Σύνοδο Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και να προβεί σε πολιτικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία».