Η ειλικρίνεια δεν γλίτωσε τους 2 Ουκρανούς από δεκάδες χρόνια φυλακής για μεταφορά μεταναστών

Η ειλικρίνεια δεν γλίτωσε τους 2 Ουκρανούς από δεκάδες  χρόνια φυλακής για μεταφορά μεταναστών

Η ειλικρίνειά τους αυτή τη φορά μπορεί να μείωσε την ποινή που άκουσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά στην πραγματικότητα δε μείωσε ούτε μια ημέρα από τα εκτιτέα χρόνια, που είναι τα 20. Ο λόγος για δύο Ουκρανούς που ομολόγησαν την παράνομη μεταφορά με ιστιοφόρο 47 μεταναστών τον Ιούνιο του 2018.

Το δρομολόγιο γνωστό: από την Τουρκία στην Ιταλία, χωρίς σωστικά μέσα και με κίνδυνο για τους μεταφερόμενους.

Χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εκδικάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, δέχτηκε να αναγνωρίσει ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους, αλλά τελικά η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 54 ετών και χρηματικό πρόστιμο 970.000 ευρώ έκαστος.

Ξυρίστηκε κιόλας

Οι λιμενικοί κατέθεσαν ότι έφτασε πληροφορία πως ανοικτά του Γυθείου κινείται ιστιοφόρο με μετανάστες. Το αναζήτησαν και το εντόπισαν αγκυροβολημένο. Όταν όμως πλησίασαν και ζήτησαν να τους ακολουθήσουν, ο ένας κατηγορούμενος έκοψε με βαριοπούλα την άγκυρα και άρχισαν να φεύγουν. Επανειλημμένως οι λιμενικοί τούς κάλεσαν να σταματήσουν, αλλά δεν υπάκουαν και έφτασαν στο σημείο να ρίξουν μέχρι και προειδοποιητικές βολές.

Και πάλι όμως δε σταμάτησαν, ενώ στη συνέχεια οι λιμενικοί τούς έκλεισαν το δρόμο με το σκάφος, αλλά και πάλι δεν πειθάρχησαν. Λίγο μετά, όμως, το σκάφος σταμάτησε και όπως κατέθεσε ο λιμενικός, είδαν κάποιους από τους μετανάστες να βγάζουν νερά και κατάλαβαν πως έχουν πρόβλημα. Μετά τους ακολούθησαν στο λιμάνι του Γυθείου.

Οι λιμενικοί, όμως, κατέθεσαν ότι οι δύο Ουκρανοί, φτάνοντας στο λιμάνι, ανακατεύτηκαν με τους υπόλοιπους μετανάστες για να μην τους καταλάβουν. Επιπλέον, ο ένας από αυτούς μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι ξυρίστηκε κιόλας για να μη τον αναγνωρίσουν.

Απολογίες

Από την Ουκρανία είχαν ταξιδέψει χθες η μητέρα του ενός και η γυναίκα του άλλου, προσπαθώντας να ζητήσουν την επιείκεια του δικαστηρίου. Μάλιστα, η μητέρα του πρώτου κατηγορουμένου κατέθεσε ότι με την υπόθεση έχει ασχοληθεί η Ιντερπόλ και έχουν συλληφθεί 6 άτομα που ανήκουν σε μεγάλο κύκλωμα, το οποίο χρησιμοποίησε και το παιδί της.

Στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος, που είναι οδοντοτεχνίτης στο επάγγελμα, είπε ότι ήθελε να πάει στην Ιταλία για δουλειά και οι Τούρκοι τού ζητούσαν 7.000 δολάρια. Αυτά τα χρήματα δεν τα είχε και όταν του αντιπρότειναν να του μάθουν να κυβερνάει το σκάφος για να κάνει αυτός τη μεταφορά, δέχτηκε. Του έστειλαν τα εισιτήρια για Τουρκία, εκεί του έκαναν μερικές ημέρες μαθήματα πώς να κυβερνήσει το σκάφος και μετά ξεκίνησε το ταξίδι. Όπως ανέφερε, μαζί τους πήγαν και δύο Τούρκοι προκειμένου να διαπιστώσουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν το σκάφος, ενώ λίγες ώρες μετά εγκατέλειψαν το ιστιοφόρο με ένα φουσκωτό. Ισχυρίσθηκε πως δε γνώριζε ότι θα μετέφεραν τόσα πολλά άτομα, ούτε και τις δυσκολίες του ταξιδιού. Επίσης, δεν πίστευαν ότι διαπράττουν τόσο μεγάλο αδίκημα και κινδυνεύουν με τόσα πολλά χρόνια φυλακής.

Ο δεύτερος είπε ότι αναζητούσε δουλειά στην Ιταλία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος πως δεν προσπάθησαν να διαφύγουν από τους λιμενικούς, αλλά έκοψαν την άγκυρα για να μη χτυπήσει το σκάφος στα βράχια από τον κυματισμό.

Της Βίκυς Βετουλάκη