Κτηματολόγιο: Κατάργηση της σιωπηρής παράτασης

Κτηματολόγιο: Κατάργηση της σιωπηρής παράτασης

Εντός… ολίγου έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων κλιμακωτών προστίμων σηματοδοτεί και την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη συλλογή δηλώσεων. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα στο Κτηματολόγιο. Πλέον, με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης. Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα μπορούν – εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους. Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων κλιμακωτών προστίμων σηματοδοτεί και την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης που έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη συλλογή δηλώσεων. Έτσι, το «κλειδί» για το πότε ακριβώς θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα είναι η εξέταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων.

ΝΕΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020 αναμένεται να πάρει το πράσινο φως μια σειρά από νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

•Η έκδοση πιστοποιητικών εγγραπτέων πράξεων (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων) θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά.

•Επιπλέον, οι δικηγόροι θα μπορούν να κάνουν έλεγχο εκ του μακρόθεν, ενώ αναπτύχθηκε και μια εφαρμογή (θα τεθεί σε εφαρμογή στις 27 Ιανουαρίου) όπου ο τοπογράφος μηχανικός θα παίρνει άμεσα απάντηση για το αν ο πελάτης του μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τη λύση που προτείνει όταν υπέβαλε την ένσταση.

•Παράλληλα, από το Κτηματολόγιο έχουν δρομολογήσει την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων. Η ψηφιοποίηση του 1 δισ. σελίδων θα γίνει με δύο διαγωνισμούς (με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 60-70 εκατομμυρίων ευρώ).