Συνέχεια στις 20/1 της δίκης στελεχών της Περιφέρειας για καταστροφές από πλημμύρες του 2016

Συνέχεια στις 20/1 της δίκης στελεχών της Περιφέρειας για καταστροφές από πλημμύρες του 2016

Στο δικαστήριο Κυπαρισσίας

Τη Δευτέρα 20 Γενάρη θα συνεχιστεί η δίκη στο Μονομελές Κυπαρισσίας με κατηγορουμένους για «πλημμύρα από αμέλεια» τον προϊστάμενο της Δ.Τ.Ε. Περιφέρειας Πελοποννήσου και στελέχη – υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Χθες, έπειτα από αρκετές αναβολές, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία με εξετάσεις μαρτύρων που ανέφεραν στο δικαστήριο την τεράστια καταστροφή από τις πλημμύρες, τις οποίες αποδίδουν σε κακοτεχνίες στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και έλλειψη υδραυλικής μελέτης.

Όπως είναι γνωστό, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου του 2016 καταστράφηκαν θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες αγροτών της περιοχής Κουτσουβερίου Γαργαλιάνων και οι ίδιοι υπέστησαν τεράστια οικονομική απώλεια, ενώ τεράστιες ζημιές υπέστησαν και οι εγκαταστάσεις τους. Εκτός, δε, από μηνυτήρια αναφορά, έχουν καταθέσει και αγωγές για να λάβουν αποζημιώσεις.

Θυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου 2016 από τη βροχή που σημειώθηκε στην περιοχή των Γαργαλιάνων προκλήθηκαν, για μια ακόμη φορά, καταστροφές και σοβαρές ζημιές σε περιουσίες, θερμοκήπια και καλλιέργειες, κυρίως στην περιοχή Κουτσουβέρι, εξαιτίας, όπως διαρκώς τόνιζαν και τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, αγρότες της περιοχής και ιδιοκτήτες γης, της απουσίας τεχνικών έργων απορροής των υδάτων στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, με συνέπεια τα νερά να διοχετεύονται στα χωράφια.

Μετά τις καταστροφές τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου και τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου 2016 η βροχή, μόλις λίγων ωρών, και η έλλειψη έργων απορροής των υδάτων στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού προκάλεσαν ξανά καταστροφές και η απόγνωση των πληγέντων, πλέον, έχει μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση.

Ο τότε πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης και αγρότες της περιοχής, οι καλλιέργειες και οι περιουσίες των οποίων καταστράφηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, επισκέφθηκαν αυθημερόν την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, ενημερώνοντάς την αναλυτικά για τις καταστροφές, καθώς και τα αίτια που τις προκάλεσαν, και υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

 «Από την κατασκευή του τμήματος της Ε.Ο. Κυπαρισσίας –Πύλου, τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα πλημμύρας στα αγροκτήματά μας λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν κατασκευαστεί στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα κατά την κατασκευή του νέου δρόμου. Αποτέλεσμα της άνω σοβαρότατης παράλειψης είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών μας, καθώς και των εγκαταστάσεών μας (θερμοκηπίων) που προξενήθηκε αρχικά με τη βροχόπτωση στις 7/9/2016 και ολοκληρώθηκε με τη βροχόπτωση της σημερινής νύκτας ( 4-11-2016). Μετά την πλημμύρα της 7/9/2016 ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, δηλ. Περιφέρεια Πελοποννήσου ως φορέας του έργου, η ανάδοχος εταιρεία του έργου και ο Δήμος Τριφυλίας.

Παρά τις άνω καταγγελίες και έντονες διαμαρτυρίες μας, στους παραπάνω φορείς, ουδείς ασχολήθηκε με το πρόβλημά μας, αλλά αδιαφόρησαν προκλητικά, με αποτέλεσμα με τη βροχόπτωση της 4ης/11/2016, η οποία δε δύναται να χαρακτηριστεί ακραίο φαινόμενο, καθότι δεν ήταν έντονη αλλά μια συνήθης χειμερινή βροχή, να καταστραφεί η νέα παραγωγή ντομάτας του β από εμάς, να ολοκληρωθεί η καταστροφή της καλλιέργειας ντομάτας του α από εμάς και να διαβρωθεί πλήρως το έδαφος του ελαιοπεριβόλου της γ από εμάς.

Εκτός από τις καλλιέργειες του α αι β από εμάς υπέστησαν εκτεταμένη ζημιά και τα θερμοκήπια της ιδιοκτησίας μας με τον εξοπλισμό τους, αξίας για τον πρώτο 350.000 ευρώ και για τον β 100.000 ευρώ. Το κόστος των καταστραφεισών καλλιεργειών (δίχως να υπολογιστούν τα διαφυγόντα κέρδη) ανέρχεται για τον α από εμάς στο ποσόν των 40.000 ευρώ και για το β από εμάς στο ποσόν 40.000 ευρώ (20.000 ευρώ για κάθε καταστραφείσα καλλιέργεια). Σημειώνεται ότι εκτός από εμάς έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και άλλες ιδιοκτησίες (θερμοκήπια, ελαιοπερίβολα, υπαίθριες καλλιέργειες, περιφράξεις, κατοικίες κ.λπ.). Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους παραγωγούς: Στέφανο Βλαχαδάμη του Αθανασίου, Γεώργιο Τεριζάκη του Λάμπρου, Διονύσιο Φιλιππόπουλο, Γεώργιο Λαμπούση του Αριστοτέλη, Σωτήριο Κανδύλα του Δημητρίου, την εταιρεία ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ Α.Ε κ.ά., όλοι κάτοικοι Γαργαλιάνων και Μαραθόπολης…».

Μεταξύ των μαρτύρων ήταν χθες στο δικαστήριο ο τότε πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στάθης Ανδρινόπουλος και Γιάννης Αδρακτάς.

Του Ηλία Γιαννόπουλου