Η αποκατάσταση της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης από καλοκαίρι και… βλέπουμε

Η αποκατάσταση της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης από καλοκαίρι και… βλέπουμε

Παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Σχετικά με το φαινόμενο, ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, ωστόσο χρειάζονται ακόμα περισσότερες.

Όσο για το πότε θα δοθούν και οι δύο λωρίδες στην κυκλοφορία, είπε ότι αν όλα πάνε, με βάση το σχεδιασμό, μπορεί μέχρι και το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής, ειπώθηκε πως θα είναι αρωγοί στις όποιες προσπάθειες για να αποκτήσει η περιοχή ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο.

Ίσως το καλοκαίρι ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του δρόμου
-Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις συρμάτων

Κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας μαζί με τον ανάδοχο που τοποθετεί πλέγματα και το Συντονιστικό του Ταϋγέτου επισκέφθηκαν τη Δευτέρα την περιοχή, καθώς για ακόμα μια φορά αντιμετωπίζει προβλήματα με τις καταπτώσεις στην εθνική οδό.

Σχετικά με το φαινόμενο των καταπτώσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, δήλωσε χθες ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως χρειάζονται ακόμα περισσότερες, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα πλέγματα, με σκοπό να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να μην προκύψει ζήτημα με τις καταπτώσεις.

Όσον αφορά στη δημοπράτηση έργων αξίας 3 εκατομμύριων ευρώ στον Ταΰγετο, άμεσα θα αναδειχθεί ανάδοχος.Πέραν των ασφαλτοστρώσεων, περιλαμβάνουν και 10 στρέμματα πλεγμάτων που θα τοποθετηθούν με το βελτιωμένο τρόπο, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει διασφάλιση για το σύνολο του δρόμου. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την επικινδυνότητα που υπάρχει στον Ταΰγετο και, μάλιστα, επισημαίνεται με πινακίδες, αλλά η Περιφέρεια θα κάνει το μέγιστο δυνατό για να προσφέρει ασφάλεια.

Στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Μεσσηνίας είδε το ζήτημα των κατολισθήσεων που εντοπίζονται από το 24ο έως και το 29ο χλμ. της εθνικής οδού. Στο τμήμα αυτό, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, οι ζημιές είναι εκτεταμένες και εκπονείται μελέτη, με την Περιφέρεια να διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθούν άπαξ και δια παντός κι αυτά τα προβλήματα και ο σημαντικός αυτός οδικός άξονας να έχει καλή πρόσβαση με ασφάλεια.

Παραμένουν σημεία όπου η ε.ο. έχει ένα ρεύμα
Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Αναστασόπουλο, αν υπάρχουν ακόμα σημεία όπου οι δύο λωρίδες κυκλοφορίες γίνονται μία (δηλαδή σε σημεία που ο δρόμος είχε εξαφανιστεί), παραδέχτηκε ότι ακόμα υφίστανται. Όπως εξήγησε, σε αυτά υπάρχει σήμανση, αλλά δε λύνεται αυτόματα η αποκατάσταση, καθώς είναι μεγάλη ζημιά, με την Περιφερειακή Αρχή να έχει αναλάβει μόλις λίγο καιρό τη σχετική ευθύνη.

Όσο για το πότε θα δοθούν και οι δύο λωρίδες στην κυκλοφορία, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι αν όλα πάνε, με βάση το σχεδιασμό, μπορεί μέχρι το καλοκαίρι να έχει συμβεί αυτό.

Περί ευθύνης
Σε άλλη ερώτηση για το αν συνεχίζουν οι οδηγοί να διασχίζουν την εθνική οδό με δική τους ευθύνη όπως είχε ειπωθεί, ο κ. Αναστασόπουλος σχολίασε ότι το όλο θέμα έχει λυθεί και έχει απαντήσει ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας στην Αστυνομία. Ο δρόμος είναι ανοιχτός, με τις πινακίδες, όπως είπε, να έχουν ως σκοπό να ενημερώνουν ότι σημειώνονται καταπτώσεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας -Σπάρτης

Παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα αυτοψία για το πρόβλημα των κατακρημνίσεων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό το διευθυντή και τον προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας, Παναγιώτη Γιαννακέα και Σταύρο Καρτερολιώτη αντίστοιχα.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τα σημεία στα οποία η ένταση του φαινομένου είναι μεγάλη, δηλαδή από το 11ο χιλιόμετρο, μετά τους Πέντε Δρόμους, μέχρι και το 15ο χιλιόμετρο, λίγο πριν από τη συμβολή με το δρόμο προς τη Νέδουσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο αντιμετώπισης των κατακρημνίσεων, ειδικά στον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθούν τα πλέγματα προστασίας πρανών. Όπως διαπίστωσαν και τα στελέχη της Περιφέρειας, η δημιουργία ανασχετικού φράκτη με πλέγμα στην κορυφή του πρανούς είναι η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα. Μάλιστα, δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες στον ανάδοχο του έργου το οποίο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ενώ ανάλογες οδηγίες θα δοθούν και στις υπόλοιπες εργολαβίες που είτε είναι σε εξέλιξη είτε αναμένονται να ξεκινήσουν στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης.

Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο τα εν εξελίξει όσο και τα δημοπρατημένα έργα στο συγκεκριμένο δρόμο περιλαμβάνουν τοποθέτηση μεγάλης έκτασης προστατευτικών πλεγμάτων και εκτιμάται πως το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση του 11ου χιλιομέτρου, στη Σπηλιά, θα εξεταστεί η προοπτική να τοποθετηθεί στέγαστρο.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου εκτιμούμε ως θετική τη στάση τόσο του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου όσο και των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, οι οποίοι άκουσαν τις διαπιστώσεις των κατοίκων των χωριών και ανταποκρίθηκαν στις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Δηλώνουμε πως θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες κάθε υπηρεσίας της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή μας ένα ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο.

Δηλώνουμε, επίσης, πως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων, για τις οποίες ευελπιστούμε να είναι αποτελεσματικές και εντός του χρονοδιαγράμματος που τις διέπει.

– Για τη Συντονιστική Επιτροπή Ταϋγέτου: Οι πρόεδροι Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Πηγών, Νέδουσας, Λαδά, Καρβελίου, Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτεμισίας, Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγών, Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας, Πολιτιστικού Συλλόγου Λαδά, Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελίου, επαγγελματίες και κάτοικοι χωριών Ταϋγέτου