Έχουν χάσει την μπάλα στον Εμπορικό Σύλλογο…

Έχουν χάσει την μπάλα  στον Εμπορικό Σύλλογο…

Μάλλον στον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας δεν προβληματίστηκαν με το φιάσκο του ανοίγματος των καταστημάτων της Υπαπαντής και έτσι χθες ανακοίνωσαν μέσω Facebook ότι μπορεί όποιος θέλει να ανοίξει και την Καθαρά Δευτέρα.
Ακολουθεί η ανακοίνωση όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε:

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Κυρίες και Κύριοι,

δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας (2 Μαρτίου 2020) σας γνωστοποιούμε τα ισχύοντα σχετικά με τη δυνατότητα και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι υποχρεωτική αργία για το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ.
Για τον ιδιωτικό τομέα, η συγκεκριμένη μέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως η αργία έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι. Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, ενώ νόμιμη είναι και η απασχόληση των μισθωτών τους, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή –σε περίπτωση καταβολής μηνιαίου μισθού- οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση στους υπαλλήλους τους.

Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κ.λπ. Στις περιπτώσεις αυτές –και μόνο τότε- εάν το κατάστημα λειτουργήσει, οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει το χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.

Ειδικά για τη συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε (όπως η σύμβαση περί εμπορικών επιχειρήσεων ήδη από το έτος 2013) και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει λοιπόν ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα το χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας, αλλά βεβαίως αφορά μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Τέλος και επειδή πολλά από τα μέλη μας ρωτούν σχετικά, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων δε λειτουργεί την Καθαρά Δευτέρα εθιμικά. Στην περίπτωση αυτή -κι εφόσον καταβαλλόταν κανονικά το ημερομίσθιο- δεν τίθεται θέμα να μην καταβληθεί και φέτος, ούτε είναι δυνατόν να απομειωθεί κατά την αναλογία της ημέρας αυτής.

Το σχόλιό μας
Μπορεί, λοιπόν, σύμφωνα με το παραπάνω κείμενο, να επιτρέπεται τα καταστήματα να ανοίξουν την Κ. Δευτέρα, αλλά εκεί στον Εμπορικό Σύλλογο δε σκέπτονται ότι με αυτόν τον τρόπο ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και κάνουν καταστηματάρχες και πελάτες να στρέφονται εναντίον του;
Π.Μπ.