Εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση ποδηλάτου

Εκπαίδευση στην ασφαλή  χρήση ποδηλάτου

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου θα λάβουν 720 μαθητές, ηλικίας 9-12 ετών, σε 13 Δημοτικά Σχολεία της Αττικής και της Πάτρας, μέσω του βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ασφαλώς ποδηλατώ» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Είναι, αν μη τι άλλο, ελπιδοφόρο ότι το ποδήλατο και συγκεκριμένα η εκπαίδευση μαθητών Δημοτικού μπαίνει στα σχολεία, έστω και με τη συνδρομή ενός ιδιωτικού φορέα. 

Η σημαντική πρωτοβουλία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, το Μάιο του 2020. Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο, τελεί υπό την ευγενή υποστήριξη της εταιρείας ΤΟΤΑΛ ΕΛΛΑΣ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης.

Με το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα «Ασφαλώς ποδηλατώ», εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τα παιδιά μυούνται στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, με τρόπο βιωματικό που ενισχύει την ομαδικότητα και την ενεργή τους συμμετοχή, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των εμψυχωτών του Ινστιτούτου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας και ειδικότερα στον τομέα της ασφαλούς χρήσης ποδηλάτου υστερεί. Μολονότι δεκάδες μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό δίνουν χώρο στο ποδήλατο, φτιάχνουν υποδομές για το ποδήλατο και το θεωρούν πλέον ως βασικό μέσο μετακίνησης, στην Ελλάδα φαίνεται να το αγνοούμε.

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ για την οδική ασφάλεια παγκοσμίως (Global Status Report for Road Safety, WHO 2018), η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 είναι δυστυχώς τα τροχαία δυστυχήματα, σημειώνει το Ινστιτούτο.

Φρόνιμο θα ήταν να υπάρξει μια ανάλογη πρωτοβουλία και στην Καλαμάτα…

Α.Π.