Ενημερωτική εκδήλωση για το 5G στην Καλαμάτα

Ενημερωτική εκδήλωση για το 5G στην Καλαμάτα

«Η Καλαμάτα απέναντι στις τεχνολογικές προκλήσεις» είναι το θέμα της πολυσυζητημένης ενημερωτικής εκδήλωσης για το 5G, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.00 από το Δήμο Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι οι: Χρήστος Ανδρεΐκος- Digital Transformation and Innovation Director, Οργανισμός Foundation, Θοδωρής Σαμαράς– Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ε.Ε (SCENIHR) αρμόδια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, Ευάγγελος Γεωργίου– Πυρηνικός γιατρός, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Καραμπέτσος Ευθύμιος– Προϊστάμενος γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με καταγγελία της Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας για την ημερίδα και το πάνελ των ομιλητών, δεν τηρήθηκε η δέσμευση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, η οποία έχει καταγραφεί και στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι στην ημερίδα για το 5G θα προσκληθεί και επιστήμονας που θα προτείνουν οι κάτοικοι.

Ειδικότερα, σε καταγγελία της Ένωσης σημειώνονται τα εξής: “Οι εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας προχώρησαν σε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Καλαμάτας, κ. Μπασακίδη, στο Δημαρχείο προκειμένου να μας εξηγήσει για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας απέρριψε το από 7-1-2020 αίτημά μας προς το Δήμο Καλαμάτας (αρ.πρωτ.667/20) να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ομιλητών στην ημερίδα που θα διοργανώσει ο Δήμος προς ενημέρωση των πολιτών της Καλαμάτας για την ασύρματη τεχνολογία 5ης γενιάς, ένας από τέσσερις προταθέντες εξ ημών επιστήμονες, οι οποίοι μετά από έρευνά μας διαπιστώθηκε ότι έχουν πραγματοποιήσει έρευνες και μελέτες πάνω στις επιπτώσεις της ασύρματης τεχνολογίας δικτύων.

Σε ερώτηση μας: Γιατί ο Δήμαρχος δεν ανταποκρίθηκε στην από 2/12/2019 δημόσια δέσμευσή του, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα σχετικά πρακτικά του Δήμου στη σελίδα 47 και κατά την οποία δήλωση, ο δήμαρχος δεσμεύεται ότι στην ημερίδα που πρόκειται να διοργανώσει ο Δήμος θα κληθεί και ένα επιστήμονας που θα προτείνουν οι δημότες.

Ο κ. Μπασακίδης απάντησε: «Ε και τι έγινε; Εσείς κάντε τη δική σας ημερίδα και καλέστε όποιον θέλετε. Ο Δήμος θέλει να κάνει μια ημερίδα που να ενημερώνει το κοινό χωρίς αντιπαραθέσεις».

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα και διαπιστώσεις εκ μέρους μας, καλώντας τη Δημοτική Αρχή δημοσίως να τοποθετηθεί:

-Ο δήμαρχος ως πρώτος πολίτης της πόλης δεν οφείλει να τηρεί τις δημόσιες δεσμεύσεις του προς τους δημότες του ή αποφασίζουν άλλοι χωρίς να τον ρωτήσουν;

-Το ζητούμενο είναι να γίνει – προς αποφυγή ενδεχόμενων αντιπαραθέσεων ή διάστασης απόψεων – μια ημερίδα από την πλευρά του Δήμου, μόνο για το θεαθήναι και για το παιχνίδι τον εντυπώσεων, δηλαδή ως διεκπεραιωτική διαδικασία πριν από την καινούργια σύμβαση που έχει ήδη προαναγγελθεί ή μια ημερίδα που θα εγγυάται την πολυφωνία και τον δημιουργικό διάλογο με σεβασμό στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας;

Είναι πρόδηλο ότι, υπό αυτές τις συνθήκες και διαδικασίες, η ημερίδα που προαναγγέλθηκε για τις 21 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους θα είναι μονόπλευρη και χωρίς τα εχέγγυα της απαιτούμενης αξιοπιστίας, καθώς δε σέβεται τα υπεσχημένα αλλά και τα δίκαια αιτήματα των πολιτών”.

Tags: