Μάστιγα οι αυτοσχέδιες χωματερές στο Δήμο Μεσσήνης


Μορφή μάστιγας έχουν πάρει οι αυτοσχέδιες χωματερές, που αυξάνονται συνεχώς, ειδικά στην ύπαιθρο του νομού μας. Χωρίς ενδοιασμούς κοντά σε ρέματα αλλά και σε πηγές, ακόμη και δίπλα από συνοικίες σε αστικά κέντρα, σε δημόσιους χώρους, σε δασικές εκτάσεις αλλά και καταπατώντας ιδιωτικές περιουσίες, εναποθέτουν κάποιοι τεράστιους όγκους από αδρανή υλικά.

Εκτός του ότι η νομοθεσία προβλέπει σοβαρές κυρώσεις, δεν είναι δύσκολο μερικές φορές, αρκεί να εντοπισθούν άμεσα οι χωματερές αυτές, να ταυτοποιηθούν οι δράστες. Έχει παρατηρηθεί πως οι αυτοσχέδιες αυτές χωματερές αποτελούν σημείο αναφοράς για τους “δράστες”, οι οποίοι τις έχουν επισημάνει, αφού δεν καθαρίζονται πλήρως και τις ξαναχρησιμοποιούν. Επιβάλλεται μια συστηματική επιτήρηση και, κυρίως, να καταγγέλλονται από πολίτες περιπτώσεις που κάποιοι παρανομούν, καθώς και να υπάρχει ειδικός τηλεφωνικός αριθμός για άμεση καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς, ακόμη και στις εισόδους γραφικών και όμορφων χωριών, υπάρχουν τέτοιες χωματερές που προσβάλλουν την αισθητική του τόπου, αλλά και κυοφορούν σοβαρά ζητήματα υγιεινής. Παράλληλα, πρέπει να καθαρίζονται το συντομότερο και οι δημόσιοι χώροι που ταλαιπωρούνται από τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές και να περιφράσσονται.

Γιάννης Λάσκαρης
Δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης

-Στη φωτογραφία αυτοσχέδια χωματερή σε είσοδο ορεινού χωριού της Μεσσηνίας. Φυσικά, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές για τον καθαρισμό της