«Βαβέλ» η εκδήλωση για το 5G στην Καλαμάτα

«Βαβέλ» η εκδήλωση για το 5G στην Καλαμάτα

Εντάσεις, φωνές και προσωπικές επιθέσεις

Εκδήλωση – ενημέρωση για το 5G στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και είχε ως στόχο την ανάδειξη των νέων τεχνολογιών και την ενημέρωση για το 5G, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα πολιτών στην πόλη, δε φάνηκε να τους έπεισε.

Βέβαια, ήταν κάτι αναμενόμενο, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να πειστούν και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

Εντύπωση, δε, προκάλεσαν οι προσωπικές επιθέσεις στους ομιλητές, καθώς και η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ πολιτών και μητροπολίτη Μεσσηνίας, όταν ειδικά ο δεύτερος βρέθηκε στο βήμα.

Να σημειωθεί ότι ομιλητές ήταν οι Χρήστος Ανδρεΐκος-Digital Transformation & Innovation Director, Οργανισμός Foundation, Θοδωρής Σαμαράς– καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε. (SCENIHR) αρμόδιας για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, Ευάγγελος Γεωργίου– πυρηνικός γιατρός, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο Ευθύμιος Καραμπέτσος– προϊστάμενος γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Πρώτος στο βήμα βρέθηκε ο κ. Χρήστος Ανδρεΐκος. Στην εισήγησή του μίλησε γενικότερα για την εξέλιξη στην τεχνολογία, αφού ζούμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με τους πολίτες να καλούνται να αγκαλιάσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Πρόσθεσε, δε, ότι ζούμε σε έναν κόσμο με τα πράγματα να παραμένουν ανθρώπινα και έτσι οι άνθρωποι να παραμένουν χρήστες της τεχνολογίας.

Στη συνέχεια στο βήμα βρέθηκε ο κ. Θοδωρής Σαμαράς, ο οποίος μίλησε ειδικότερα για την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’80 και φθάνοντας έως σήμερα, με το έτος 2000 να είναι συνυφασμένο με τη χρήση δεδομένων, ενώ πλέον έχουμε φτάσει στην 5η γενιά.

Για την 5η αυτή γενιά ή, αλλιώς, το περίφημο 5G, ανέφερε ότι δεν αφορά μόνο στους ανθρώπους, αλλά και τις μηχανές, καθώς μέσω αυτού μπορούν να λειτουργήσουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, την ψυχαγωγία και την υγεία.

Μιλώντας για τις συχνότητες του 5G στη χώρα μας, ξεκαθάρισε ότι λειτουργούν στα επίπεδα του wifi που υπάρχει από το μόντεμ σε κάθε σπίτι. Άρα, δεν υπάρχει κάτι νέο, απλά αυτή η τεχνολογία ακτινοβολεί με άλλον τρόπο.
Κλείνοντας έφθασε στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών χρειάστηκε αιώνες, όμως η εξέλιξη των δικτύων έγινε πολύ πιο γρήγορα, καθώς κάθε περίπου 10 χρόνια εμφανιζόταν μια νέα τεχνολογία . Φαίνεται, μάλιστα, ότι η επιβάρυνση του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος δεν είναι πολύ εμφανής στις μετρήσεις από τη μια γενιά στην άλλη. Αντίθετα, όπως είπε, η μείωση της έκθεσης των ιστών των χρηστών στις φορητές συσκευές είναι σημαντική, όταν υπάρχει μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη. Έτσι, υποστήριξε, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι οι φορητές συσκευές παραμένουν οι ισχυρότερες πηγές έκθεσης.

Ακολούθως στους παρευρισκόμενους μίλησε ο κ. Ευθύμιος Καραμπέτσος, εστιάζοντας στα αποτελέσματα των μετρήσεων στην πόλη της Καλαμάτας, στοιχεία που ο καθένας μπορεί να δει στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Έπειτα, δε, από αίτημα του Δήμου Καλαμάτας υπάρχουν και νέα στοιχεία και, μάλιστα, κάλεσε τους υπευθύνους του να τα δώσουν στη δημοσιότητα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή κάνει συνεχώς ελέγχους, σημειώνοντας πως στην πόλη υπάρχουν δυο σταθεροί μετρητές, ο ένας στο Πνευματικό Κέντρο και ο άλλος στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, πάνω από 4 χρόνια, ενώ κάλεσε το Δήμο, οπότε θέλει, να ζητήσει μετεγκατάστασή τους.

Πέραν, όμως, των σταθερών σταθμών, όπως είπε, στο Δήμο Καλαμάτας έχει δοθεί όχημα που ανά διαστήματα μεταφέρεται σε διάφορα σημεία της πόλης και γίνονται μετρήσεις κι εκεί, ενώ μετρήσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές με φορητά όργανα.

Στη συνέχεια, μέσω διαφανειών, παρουσίασε στο κοινό τα αποτελέσματα από τους δύο σταθερούς σταθμούς, που, όπως εξήγησε, αφορούν μετρήσεις μέχρι 7 giga, με το αυστηρότερο όριο να είναι αυτό της ραδιοφωνίας.
Ενδιαφέρον χαρακτήρισε ο κ. Καραμπέτσος το ότι ο κάθε χρήστης μπορεί να δει τη ζώνη συχνοτήτων και να διαλέξει όποια αυτός επιθυμεί, ενώ σχετικά με κάποιες διακυμάνσεις, είπε ότι είναι κάτι απόλυτα λογικό, διότι υπάρχουν αλλαγές μέσα στη μέρα ανάλογα με την τηλεπικοινωνιακή κίνηση. Π.χ. το βράδυ που υπάρχει λιγότερη χρήση των κινητών, οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Σχολιάζοντας στο τέλος ο κ. Καραμπέτσος συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα, έκανε γνωστό ότι, όπου και αν έχει πάει το βαν, για όλες τις ζώνες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της ευρυζωνικής, παρατηρείται το εξής: στο εύρος των ημερήσιων λόγων έκθεσης στην ευρυζωνική περιοχή τα νούμερα δείχνουν μια κίνηση από 0, 05% έως 0,12% των ορίων, όπου και αν έγινε μέτρηση.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τιμή που εντοπίστηκε στην Καλαμάτα, είναι στην ανατολική γωνία ταράτσας εξαώροφου κτηρίου στη Σιδ. Σταθμού 10. Η συνολική τιμή της έντασης του πεδίου είναι 4. 9 volt ανά μέτρο. Σε σχέση με τα όρια είναι στο 1,39 % αυτών, ενώ αν γίνει απομόνωση, η συνεισφορά της ζώνης πιλοτικών εκπομπών 5G είναι 0,7 volt ανά μέτρο, που αντιστοιχεί σε λόγο έκθεσης που είναι το 0,022% των ορίων.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Ευάγγελος Γεωργίου, που ξεκίνησε λέγοντας ότι ζούμε σε μια σούπα ακτινοβολίας. Ο ίδιος μίλησε γενικότερα για την έρευνα στις επιδράσεεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία.

Το υπόβαθρο της συζήτησης, κατά τον ίδιο, ήταν μια γενική θεώρηση των πραγμάτων και ειδικότερα οι επιπτώσεις στην υγεία, με επικέντρωση στον καρκίνο και στους όγκους στον εγκέφαλο.

Αφού ξεκαθάρισε πως η επιστήμη δεν παράγει βεβαιότητα, σημείωσε πως κανείς μπορεί μόνο να αποκτήσει μηχανισμούς, προκειμένου με σώφρονα τρόπο να ανταποκριθεί στην απαραίτητη αβεβαιότητα που χρειάζονται οι κοινωνίες για να προχωρήσουν, αφού οι κοινωνίες δεν προχωρούν χωρίς αβεβαιότητα.

Έτσι, επανάλαβε ότι ζούμε σε μια σούπα ακτινοβολιών, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την τηλεόραση κ.ο.κ., ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να κάνουν μιαν ανάλυση κόστους-οφέλους.

Ο κ. Γεωργίου μίλησε ακόμη για το λογικά αποδεκτό κίνδυνο και, όπως είπε, το να ζει κάποιος είναι ένα επικίνδυνο πράγμα, αφού μόνο όταν πεθάνει, είναι σίγουρο ότι δε θα του συμβεί κάτι. Για παράδειγμα, αν κάποιος περπατά στο πεζοδρόμιο και θέλει να περάσει το δρόμο, εκεί κινδυνεύει να σκοτωθεί, άρα αυτός είναι ένας λογικά αποδεκτός κίνδυνος.

Ειδικότερα για την κινητή τηλεφωνία, ανέφερε ότι ζούμε σε ένα σαρδανάπαλο κράτος, όπου ο καθένας μειώνει τα όρια. Όσο για τις επιδράσεις, ξεκαθάρισε ότι άλλο πράγμα είναι οι βιολογικές επιδράσεις και άλλο τα προβλήματα υγείας.

Όσο για τους επικριτές, ο κ. Γεωργίου σχολίασε ότι υπάρχουν οι επαγγελματίες που έχουν συμφέροντα, όπως αυτοί που πωλούν θήκες προστασίας των κινητών για να μειωθεί η ακτινοβολία. Έπειτα υπάρχει η δεύτερη φυλή, που είναι το σαρδανάπαλο, όπως το χαρακτήρισε ξανά, κράτος, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα: για κινδύνους στην υγεία ποιο υπουργείο είναι αρμόδιο; Το υπουργείο Υγείας. Σε ευνομούμενες χώρες στο εξωτερικό, το συγκεκριμένο υπουργείο φτιάχνει μια επιτροπή επιστημόνων και την υποχρεώνει κάθε χρόνο να δίνει αναφορά, με την οποία το συμβουλεύουν με ό,τι νέο βρέθηκε στη βιβλιογραφία και πόσο βάση έχουν όσα λέγονται. Έτσι το συγκεκριμένο υπουργείο ενημερώνει τους πολίτες.
Τελευταία φυλή, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, είναι οι αδαείς, αυτοί που θεωρούν ότι ξέρουν τα πάντα, που βλέπουν ότι κάποια στιγμή δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που πιστεύουν, έτσι παίρνουν φόρα και κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Κλείνοντας ανέφερε ότι υπάρχει εκτεταμένη έρευνα για τις γεωλογικές αλλά και ανεπιθύμητες δράσεις της κινητής τηλεφωνίας, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία, με τις διάφορες προληπτικές οδηγίες να μη βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά στην επιλογή ασφαλούς πολιτικής.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, που ξεκίνησε ευχαριστώντας τους ομιλητές για την ενημέρωση που έκαναν, την οποία χαρακτήρισε επιστημονική και υπεύθυνη, προκειμένου, όπως είπε, να πάψουν να υπάρχουν οι παραφωνίες που κατά καιρούς ακούγονται και αποπροσανατολίζουν τον καθέναν μας.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε το Δήμο αλλά και το δήμαρχο Καλαμάτας για τη διοργάνωση της συνάντησης, ενώ από την πλευρά του πρότεινε να γίνουν κι άλλες τέτοιες συναντήσεις, για να σταματήσουν να υπάρχουν σκιές σε αυτή την προσπάθεια.

Κάπου εκεί μια γυναίκα διαμαρτυρήθηκε, με τον κ. Χρυσόστομο να απαντά ότι έχει πολλή υπομονή, ενώ πρόσθεσε ότι καθημερινά η κοινωνία της πόλης βομβαρδίζεται από κείμενα και απόψεις για το ζήτημα, αλλά αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και να ακουστούν και οι άλλες απόψεις.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές, προκειμένου να αναπτυχθεί τεχνολογικά ο Δήμος, καθώς θα αποτελέσει μια ανάπτυξη επωφελή για την τοπική οικονομία αλλά και τους δημότες.

Μετά την τοποθέτηση του μητροπολίτη ο λόγος δόθηκε στο κοινό, με τον πρώτο τοποθετηθέντα να αναφέρει ότι «δε θέλουμε να είμαστε πειραματόζωα», στον οποίο και δόθηκε η απάντηση ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού υπάρχουν όρια που ήδη τηρούνται και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.

Σε άλλη ερώτηση, για το πόσες κεραίες υπάρχουν στην πόλη, η απάντηση ήταν ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το 5G, με τις μετρήσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από τα όρια.

Σε έτερη ερώτηση, που άφησε σκιές για τις μετρήσεις με την επισήμανση πως «αφού γίνονται συνεχώς, κάτι σημαίνει», η απάντηση ήταν ότι μετρήσεις δε γίνονται μόνο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, για την τηλεόραση, για τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας και γενικότερα για όλους τους εκπομπούς ακτινοβολίας. Αυτές οι μετρήσεις, όπως εξηγήθηκε, γίνονται για τον ίδιο λόγο που η τροχαία βγαίνει στο δρόμο και κάνει μετρήσεις για την ταχύτητα ή για αλκοόλ στο αίμα, επειδή δηλαδή υπάρχουν όρια. Έτσι, λοιπόν, η ελληνική νομοθεσία έχει θεσπίσει όρια και για την ακτινοβολία.

Όσο για την ερώτηση που τέθηκε, για το τι θα γίνει όταν υπάρξει ανάπτυξη όλου του δικτύου, η απάντηση ήταν ότι θα γίνει ό,τι γίνεται με όλα τα άλλα δίκτυα. Δηλαδή, θα γίνονται έλεγχοι για να μην υπάρχει υπέρβαση ορίων. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον κόσμο να έχει εμπιστοσύνη σε όσους κάνουν τους εν λόγω ελέγχους.

Σε επόμενη ερώτηση, γιατί δεν έγινε η αρχή του 5G από τις πόλεις από όπου προέρχονται οι άνθρωποι του πάνελ, ο καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη απάντησε ότι η ερώτηση αυτή πρέπει να τεθεί στον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση που έκανε κάποιος από το κοινό, αν θα μπορούσε κάποιος από τους επιστήμονες να υπογράψει ότι το 5G δεν είναι επιβλαβές, δόθηκε η απάντηση ότι ποτέ κανείς επιστήμονας δε θα το κάνει αυτό, για οτιδήποτε. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα της Ιταλίας σε σεισμό, όταν έξι επιστήμονες δήλωσαν ότι ήταν ο κύριος κι έτσι ο κόσμος μπήκε στα σπίτια του. Όταν ακολούθησε μεγαλύτερος, οι εν λόγω επιστήμονες βρέθηκαν κατηγορούμενοι και τελικά αθωώθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούμε την ευθύνη ενός επιστήμονα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστήμη γεννιέται με αβεβαιότητα. Επίσης, δε ζυγίζεται, μιας και υπάρχουν 15.000 δημοσιεύσεις, με 20.000 σελίδες να αναφέρουν ότι δε θα υπάρχει καρκίνος, ενώ μόνο τρεις αναφέρουν ότι δε θα υπάρχει. Ξεκαθάρισε δε ότι οι περισσότερες από τις χιλιάδες αυτές μελέτες έχουν κακή μεθοδολογία και οι περισσότερες δε χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των πεδίων. Σωστές μελέτες θεωρούνται όσες περιλαμβάνουν και τον κίνδυνο αβεβαιότητας που υπάρχει.

Σε άλλη ερώτηση προς τους ομιλητές, αν θα δέχονταν να καθίσουν σε ένα πάνελ με καθηγητές που υποστηρίζουν ότι το 5G είναι επικίνδυνο, η απάντηση ήταν θετική, αρκεί αυτοί να μην είναι «γιαλαντζί» καθηγητές και να έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις – εργασίες επίσημες. Μάλιστα, ζητήθηκε από το κοινό να ενημερωθεί από την κοινή βάση δεδομένων με τις δημοσιεύσεις και εκεί να δει ποιος επιστήμονας έχει δημοσιεύσεις και ποιος όχι.

Στην αιχμή, αν ομιλητής έχει από πίσω εταιρείες που τον χρηματοδοτούν, ο ίδιος απάντησε ότι κάθε Ιανουάριο περνά από το νομικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκεί κρίνεται τι υπάρχει από πίσω, ενώ ενημέρωσε αυτόν που ρώτησε ότι εδώ και 20 χρόνια κάνει δήλωση πόθεν εσχες στον 13ο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και στην Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έκλεισε με φωνές και αντιδράσεις, οι οποίες προφανώς, ό,τι και αν γίνει, δε θα σταματήσουν, αφού φαντάζει αδύνατον κάποιοι να πειστούν. 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Tags: