Οδηγός ΥΠΕΣ στους Δήμους: Ονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών

Οδηγός ΥΠΕΣ στους Δήμους: Ονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δήμων της χώρας περιλαμβάνεται η ονομασία και μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών, καθώς και η αρίθμηση κτισμάτων της εδαφικής τους αρμοδιότητας.

Κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, εξέδωσε αναλυτική Εγκύκλιο – Οδηγό, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για την πληρέστερη άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας.

Σε αυτήν αποτυπώνεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με το ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των Συμβουλίων Κοινοτήτων ή των Προέδρων Κοινοτήτων αναλόγως του πληθυσμού. Περιγράφεται, επίσης, η συμμετοχή στη διαδικασία της προβλεπόμενης Επιτροπής, η σύμφωνη γνώμη της οποίας αποτελεί συστατικό στοιχείο λήψης της τελικής Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρέχονται επιπλέον κατευθύνσεις για τη μετονομασία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ και επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους, η επίκληση των οποίων πρέπει να αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς στο πρακτικό της Απόφασης ή να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου.