Οι φήμες για μετανάστες έβαλαν «φωτιά» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Οι φήμες για μετανάστες έβαλαν «φωτιά» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Αθανασόπουλος σε Τσώνη: «Εσύ ήθελες να φέρεις μετανάστες από το ’16 και εμείς σε αποτρέψαμε»

-Τσώνης: «Είσαι ψεύτης και επικίνδυνος για τον τόπο/ Έχω πληροφορίες για 5.000 μετανάστες στη Μεσσήνη»

Όπως ήταν αναμενόμενο, το δημοσίευμα στο κυριακάτικο «φύλλο» της “Real News” για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μεσσήνη «άναψε» φωτιές στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Επαναλαμβάνοντας όσα είπε στο «Θάρρος» (χθεσινό φύλλο) και προσθέτοντας μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ξεκίνησε την ενημέρωσή του στο Σώμα απ’ αυτό το θέμα.

Όπως τόνισε, αντιλαμβάνεται πλήρως την αγωνία όλων των δημοτών. Υπενθύμισε ότι, όπως είχε υποσχεθεί, αν ενημερωνόταν για οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να καλούσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε δε, ότι η τακτική που η κυβέρνηση ακολουθεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών πριν προχωρήσει σε νέα δομή φιλοξενίας. Κάτι τέτοιο, όπως κατηγορηματικά δήλωσε ο δήμαρχος, δεν έχει συμβεί, ωστόσο αντιλαμβανόμενος την αγωνία των δημοτών από το δημοσίευμα πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία και επικοινώνησε με το αρμόδιο υπουργείο. Η απάντηση που πήρε από το γραφείο του ίδιου του υπουργού κ. Μηταράκη ξεκαθάρισε πως ήταν: «δεν υπάρχει κανένα θέμα με μετανάστες στη Μεσσήνη».

Η τοποθέτηση του δημάρχου δεν ικανοποίησε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως δήμαρχο Γιώργο Τσώνη, που έκανε λόγο για αμηχανία στα λεχθέντα από το δήμαρχο στο Σώμα. Επίσης, παρατήρησε ότι ο Γιώργος Αθανασόπουλος δε χρησιμοποίησε τη λέξη «διαβεβαιώνω» που είχε πει στην κουβέντα για το ίδιο ζήτημα προ 1,5 περίπου μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία τότε της αντιπολίτευσης. 

Αφού σημείωσε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη, το έφερε «εγκαίρως» για συζήτηση ως «θέμα» στο Σώμα με 11 υπογραφές, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε το δήμαρχο για ελλιπή ενημέρωση. Επίσης, έκανε λόγο για δικές του πληροφορίες, που μιλούν για 5.000 μετανάστες σε κλειστό κέντρο κράτησης που θα δημιουργηθεί στη Μεσσήνη! Πρόσθεσε, δε, ότι εύχεται να διαψευστεί, αλλά αυτές είναι οι δικές του πληροφορίες, και άσκησε περαιτέρω κριτική, γιατί ο δήμαρχος δεν κάνει κάτι παραπάνω σήμερα (σ.σ. προχθές) που το θέμα βγήκε στον αέρα με δημοσιεύματα.

Τα όσα είπε ο Γιώργος Τσώνης έφεραν την οξεία αντίδραση του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου. Όπως είπε, όσα ανεύθυνα είχε κάνει ο κ. Τσώνης το 2016 ωχριούν μπροστά στην ανευθυνότητα που επιδεικνύει τώρα! Πρόσθεσε, δε, ότι ο τέως δήμαρχος είναι αυτός που ήθελε να φέρει μετανάστες στη Μεσσήνη το 2016, με «μυστική» αλληλογραφία με τον τότε υπουργό κ. Βίτσα, αυτός έβαλε ουσιαστικά τη Μεσσήνη στο «σχεδιασμό» του κράτους για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και χάρις στη δική του παράταξη, αλλά και 4-5 από την παράταξη του κ. Τσώνη, μεταξύ των οποίων και ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Χριστόπουλος, αυτή η εξέλιξη απετράπη, καθώς δεν πέρασε το «σχέδιο» για πρόσφυγες στη Μακαρία, όλοι δε θυμούνται τι έγινε το καλοκαίρι του 2016 στη συνεδρίαση του Σώματος. 

Τέλος, αναρωτήθηκε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό που είπε για 5.000 μετανάστες, ερωτώμενος μήπως έχει σκοπό να επαναφέρει τα σχέδιά του που δεν πέρασαν το 2016…

Ακούγοντας τον Γιώργο Αθανασόπουλο, ο κ. Τσώνης «εξερράγη», φωνάζοντας «Είσαι ψεύτης και επικίνδυνος για τον τόπο». Όσο για την αναφορά των 4-5 δικών του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χριστόπουλος, είπε ότι «όλοι ξέρουν ότι δεν ήταν δικοί μου, αλλά δικοί σου, και το είδαμε και στις εκλογές». 

Για τη «Μακαρία», υποστήριξε ότι ήταν πρόταση σε συνεννόηση με αξιωματικούς της 120 ΠΕΑ, καθώς το μέρος ήταν ακατάλληλο, προκειμένου να αποφύγουν τους πρόσφυγες και όχι για να τους φέρουν…

Ακούγοντας τα όσα διημείφθησαν, το λόγο πήρε και ο κ. Χριστόπουλος. Όπως είπε, απείχε συνειδητά από τις τελευταίες εκλογές και τους λόγους τούς έχει κάνει γνωστούς με αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο, ενώ ο κύριος λόγος ήταν η μη συγκρότηση προοδευτικού συνδυασμού. 

Για ό,τι έγινε το 2016, επανέλαβε ότι η θέση του τότε ως πρόεδρος ήταν ότι η Μεσσήνη, επειδή ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα από άλλη κοινωνική ομάδα, δεν «αντέχει» το βάρος της φιλοξενίας μεταναστών, καθότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «εκρηκτικό» μείγμα παραβατικότητας, που ήδη «μαστίζει» την πόλη και διογκώνεται καθημερινά. 

Επανέλαβε, δε, θέση που είχε διατυπώσει και παλαιότερα: «Να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς». 

Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Τσώνη, επανέλαβε ότι τον προκαλεί να συζητήσουν με πολιτικά επιχειρήματα δημόσια τους λόγους που τον οδήγησαν εκτός της παράταξής του. 

Από την πλευρά του, ο κ. Τσώνης αρκέστηκε να πει προς τον κ. Χριστόπουλο: «Απαξιώ και να γυρίσω να δω το πρόσωπό σου», με τον κ. Χριστόπουλο να σχολιάζει αποχωρώντας ότι η εικόνα αυτή, το ύφος και η συμπεριφορά του τέως δημάρχου αποτελούν ντροπή για την πόλη και δε συνάδουν με τη θέση την οποία κατείχε.

Αφού συνεχίστηκε για λίγο η κουβέντα γύρω από άλλα ζητήματα, το μεταναστευτικό επανήλθε λίγο αργότερα.

Αρχικά το έθεσε ξανά με ερώτηση ο κ. Τσερπές, προσθέτοντας την είδηση ότι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης και το Δημοτικό του Αριστομένη είναι σε θέση να φιλοξενήσουν παιδιά μεταναστών. Ζήτησε, δε, από το Σώμα με αφορμή το δημοσίευμα του αθηναϊκού Τύπου να βγάλουν ένα ψήφισμα.

Απαντώντας στον κ. Τσερπέ ο Γιώργος Αθανασόπουλος αρχικά τον έψεξε γιατί πρέπει να απαντά τόσες φορές για το ίδιο θέμα. Απάντησε δε δίνοντας ξανά τις διαβεβαιώσεις που πήρε από το γραφείο Μηταράκη, αλλά και λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δε θα έρθουν πρόσφυγες ή μετανάστες στη Μεσσήνη». 

Όσο για την αναφορά στα Δημοτικά Σχολεία του κ. Τσερπέ, απάντησε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης αυτό συμβαίνει 6 μήνες τώρα, καθώς ακολουθεί πιλοτικό πρόγραμμα.

Αντιπαράθεση του δημάρχου και με την Αντωνία Μπούζα για το «Μεταναστευτικό»

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης το βράδυ της Δευτέρας παρευρέθησαν και οι δυο κυρίες περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» στη Μεσσηνία, Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα. 

Η κα Μπούζα ζήτησε το λόγο από το προεδρείο ως περιφερειακή σύμβουλος, αλλά και ως δημότισσα, για να καταθέσει την άποψή της γύρω από το θέμα. Αρχικά σημειώθηκε ένταση, καθώς ο πρόεδρος κ. Φύκιρης αρνήθηκε ότι υπάρχει λόγος να της δοθεί χρόνος, καθώς το θέμα είχε εξαντληθεί. Τελικά, εν μέσω μικροέντασης, δέχθηκε να της δώσει το λόγο για 2 λεπτά. 

Η κα Μπούζα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο δήμαρχος, ενώ πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία της «Νέας Πελοποννήσου» είχε προκληθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πάρθηκε απόφαση, ότι πριν δημιουργηθεί οποιοδήποτε κέντρο στην Περιφέρεια θα πρέπει να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και να λάβει απόφαση, βάζοντας έτσι «κόκκινες γραμμές» για να μην πιαστούν στον «ύπνο» οι τοπικές κοινωνίες. 

Ακούγοντας την τοποθέτηση της κας Μπούζα ο Γιώργος Αθανασόπουλος τη ρώτησε γιατί δεν έδωσε το «παρών» και στη συνεδρίαση το καλοκαίρι του 2016, τότε που ήταν και Περιφερειακή Αρχή. Η ερώτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κας Μπούζα, που είπε ότι ουδέποτε ήρθαν πρόσφυγες στη Μεσσηνία όσο ήταν Περιφερειακή Αρχή και πρόσθεσε ότι λυπάται γι’ αυτό το ύφος του δημάρχου. 

Του Κώστα Γαζούλη