«Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας έχει μείνει με μία πρωτοδίκη και καθίσταται ανέφικτη η λειτουργία του»

«Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας έχει μείνει με μία πρωτοδίκη και καθίσταται ανέφικτη η λειτουργία του»

Θανάσης Πετρόπουλος: Γιατί συνεχίζεται η αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας

Συνεχίζεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η αποχή των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας από τα ακροατήρια των δικαστηρίων της ελληνικής επικράτειας, με αίτημα την άμεση απόσπαση τουλάχιστον ενός πρωτοδίκη στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, καθώς με μία πρωτοδίκη, εκ των τριών που διέθετε λόγω πολύμηνων αδειών τους, καθίσταται ανέφικτη η λειτουργία του.

Τους λόγους της απόφασης να συνεχίσουν την αποχή τους εξηγεί με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος, ο οποίος σημειώνει πως από τα τρία αιτήματα που είχαν κατά την αποχή τους από τις 12 Σεπτεμβρίου για τα Ειρηνοδικεία, με τη συνδρομή και συμπαράσταση των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλή Μαντά και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου, έγιναν αποδεκτά και ικανοποιήθηκαν, αλλά ανέκυψε πρόβλημα, πλέον, λειτουργίας του Πρωτοδικείου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Όπως είναι γνωστό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας βρίσκεται σε αποχή από τις 12 Σεπτεμβρίου. Η αποχή αυτή έχει κλείσει ήδη έξι μήνες. Τα αιτήματά μας ήταν ελλείψεις που αφορούσαν στα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου και στο Πρωτοδικείο στο πρόσωπο μίας δικαστού, η οποία είχε πάρει μια μεγάλη άδεια. Μετά πολλές προσπάθειες κατορθώσαμε από τα τρία αυτά αιτήματα να γίνουν αποδεκτά και να ικανοποιηθούν τα δύο.

Εδώ οφείλω να αναγνωρίσω τον πολύ θετικό ρόλο που έπαιξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν, από το δήμαρχο Τριφυλίας μέχρι τους τοπικούς βουλευτές, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Περικλής Μαντάς, και βεβαίως την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και την ηγεσία του Αρείου Πάγου, που από κοινού κατορθώσαμε και αποσπάσαμε μία ειρηνοδίκη για να καλύψει τις ανάγκες των δύο Ειρηνοδικείων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

Η απόφασή μας ήταν, εφόσον ικανοποιήθηκαν τα δύο από τα τρία αιτήματά μας, να αναστείλουμε την αποχή. Πλην όμως, αυτό δεν έγινε και νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω για ποιους λόγους. Μετά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της 6ης Φεβρουαρίου, που αποφάσισε την απόσπαση ειρηνοδίκου για τη θέση Ειρηνοδίκου Κυπαρισσίας, προέκυψε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία πλέον του Πρωτοδικείου. Δηλαδή, με λίγα λόγια, σώσαμε το Ειρηνοδικείο και το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Πρωτοδικείο, πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο σημαντικό. Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι από τις τρεις δικαστές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άδεια για λόγους υγείας οι δύο δικαστές, με ορίζοντα να επανέλθουν στην εργασία τους πάνω από έξι – επτά μήνες. Δηλαδή, μένει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας με μια δικαστή και, όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να λειτουργήσει με αυτές τις προϋποθέσεις.

Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, αποφασίσαμε στην τελευταία γενική συνέλευση που κάναμε να συνεχίσουμε την αποχή μέχρι και τις 15 Μαρτίου και να κινήσουμε πάλι τις διαδικασίες, ούτως ώστε ακόμα και σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου να λυθεί το πρόβλημα και να σταλεί ένας πρωτοδίκης για να καλύψει τα κενά που καθιστούν τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας ανέφικτη».