Υπηρεσίες Περιφέρειας: Δε θα τοποθετηθεί σύστημα παρουσιών με δακτυλικό αποτύπωμα

Υπηρεσίες Περιφέρειας: Δε θα τοποθετηθεί  σύστημα παρουσιών με δακτυλικό αποτύπωμα

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις της ομοσπονδίας υπαλλήλων

Σύστημα παρουσίας των υπαλλήλων με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος ήθελε να εγκαταστήσει στις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και της έδρας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των υπαλλήλων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Θέση στην υπόθεση πήρε τις προηγούμενες ημέρες ακόμα και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Πάντως, σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, μας ενημέρωσε ότι τελικά δε θα εγκατασταθεί τέτοιο σύστημα παρουσίας για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Προσωπικό λείπει

Μετά τη σχετική απόφαση του κ. Νίκα για εγκατάσταση συστήματος ωρομέτρησης παρουσίας προσωπικού με ανάγνωση δακτυλικού αποτυπώματος, έντονη ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Περιφέρεια Πελοποννήσου: Η αστυνόμευση και η τρομοκρατία «χτυπούν» κόκκινο».

«Τι κι αν τα βιομετρικά δεδομένα αξιοποιούνται ως κρατικό εργαλείο ελέγχου και καταστολής, τι κι αν χρησιμοποιούνται για ένα γενικευμένο φακέλωμα, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αυταρχισμού απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι, ο περιφερειάρχης αντιγράφει μεθόδους διωκτικών Αρχών και καταστημάτων κράτησης για τις δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και συνεχίζει: «Αυτό θεωρεί πως λείπει από τις υπηρεσίες κι όχι το προσωπικό, που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού… Προτάσσει τη συλλογή και επεξεργασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων, που συνιστούν μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος, επεμβαίνοντας έτσι στη σωματική ακεραιότητα, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την ίδια ώρα που τα προβλήματα των υπηρεσιών μεγιστοποιούνται».

«Όχι στο φακέλωμα»

Όπως σημειώνει στη συνέχεια της ανακοίνωσής της η Ομοσπονδία, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε άλλη απόφαση, «με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων εισάγεται μια επαχθής και δυσανάλογη για τα υποκείμενα επεξεργασία σε σχέση με τον ανωτέρω σκοπό, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς και με άλλα ηπιότερα εναλλακτικά μέσα».

Και η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των υπαλλήλων καταλήγει: «Κι όσο για την αρχή της αναλογικότητας, που οφείλει να διασφαλίζει και σε αυτό το ζήτημα, μάλλον του είναι άγνωστη έννοια… Πιθανά να ελπίζει ο περιφερειάρχης ότι με την αστυνόμευση και την τρομοκρατία θα κρυφτούν τα προβλήματα των υπηρεσιών και η αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και περιφερειαρχών. Η Ομοσπονδία, οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες απορρίπτουν τέτοιου είδους ενέργειες και απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής. Τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, κε περιφερειάρχη, δε σας τα δίνουμε… Δε σας δίνουμε τη συγκατάθεση να προχωρήσετε σε εφαρμογές με χρήση βιομετρικών στοιχείων. Η τήρηση του ωραρίου εργασίας αποτελεί υποχρέωσή μας, αλλά και η εναντίωσή μας στο φακέλωμα… είναι δικαίωμά μας».

Της Βίκυς Βετουλάκη