Χειμερινές εκπτώσεις: Χαμηλότερες πωλήσεις από πέρυσι για το 69% των επιχειρήσεων

Χειμερινές εκπτώσεις: Χαμηλότερες πωλήσεις από  πέρυσι για το 69% των επιχειρήσεων

Χαμηλότερες ήταν οι πωλήσεις, σε σύγκριση με το 2019, για το 69% των επιχειρήσεων, κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι χειμερινές εκπτώσεις δεν τόνωσαν τις πωλήσεις. 

Συγκεκριμένα, 7 στις 10 επιχειρήσεις ανέφεραν χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, για το 24% οι πωλήσεις έμειναν και μόνο το 7% είδε βελτίωσή τους. 

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε: Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις διαμόρφωσε το ποσοστό έκπτωσης μεταξύ 21% και 40%, ενώ 1 στις 4 πραγματοποίησε εκπτώσεις μικρότερης τάξης, έως και 20%. Το 55% των επιχειρηματιών διέκρινε το διάστημα του Ιανουαρίου ως την καλύτερη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης.

Στα καταστήματα, στον επιμέρους κλάδο της ένδυσης-υπόδησης οι ισχυρές πιέσεις διατηρήθηκαν, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προχώρησαν σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 40%.

Κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων παγιώνεται η χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς σχεδόν οι 7 στις 10 συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω καρτών (έναντι 5 στις 10 συναλλαγές την αντίστοιχη περίοδο του 2019). Το 81% των επιχειρηματιών δήλωσαν πως σκοπεύουν να συνεχίσουν τις προσφορές τους και μετά τη λήξη των χειμερινών εκπτώσεων, ενδεχομένως μέχρι την εκποίηση των αποθεμάτων τους, γεγονός ενδεικτικό των ισχυρών πιέσεων που έχουν δεχθεί τα καταστήματα λιανικής το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 350 επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. 

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ