Ασφαλιστικές κατηγορίες: Έλλειψη χρημάτων, στάση… ασφαλιστικού

Ασφαλιστικές κατηγορίες: Έλλειψη χρημάτων, στάση… ασφαλιστικού

Το 80% στην ελάχιστη υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία

•Άνοιξε η πλατφόρμα www.efka.gov.gr/epilego στην οποία 1,44 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες θα επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία για το 2020.

•Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα υπαχθούν στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία. Η ελάχιστη κατηγορία είναι 220 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 121 ευρώ για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ.

•Η αναλογιστική μελέτη, που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προεξοφλεί πως το 80% θα ενταχθεί στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία.

•Οι μη μισθωτοί θα έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία και να επιλέξουν εισφορά κύριας σύνταξης και κλάδου υγείας. Οι επιλογές για τους κλάδους επικούρισης και πρόνοιας δε θα είναι προς το παρόν διαθέσιμες.

•Οι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι για τους κλάδους αυτούς (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, βενζινοπώλες, αρτοποιοί) θα πληρώνουν με βάση το προηγούμενο σύστημα (6,5% επί του κατώτατου μισθού για επικούριση και 4% για εφάπαξ) το πρώτο 6μηνο του 2020 και οι επιλογές των κατηγοριών θα ανοίξουν γι’ αυτούς τους κλάδους τον ερχόμενο Ιούλιο.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Τα νέα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ θα αναρτηθούν –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και οι μη μισθωτοί θα έχουν μια εβδομάδα περιθώριο, έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου, να πληρώσουν τις πρώτες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με το νέο καθεστώς, δηλαδή τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.

Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ 8 ΒΗΜΑΤΑ

Για την υποβολή της αίτησης οι ασφαλισμένοι χρειάζονται τους κλειδάριθμους του taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους. Η διαδικασία για την ηλεκτρονική επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής:

ΒΗΜΑ 1. Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.efka.gov.gr/epilego, μέσω της αρχικής σελίδας του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr. Στην κεντρική σελίδα του Ενιαίου Φορέα θα τοποθετηθεί ειδικό «μπάνερ», το οποίο θα ανακατευθύνει στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή.

ΒΗΜΑ 2. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της σύνταξης στο οποίο καταλήγει κάθε επιλογή. Υπενθυμίζεται πως η επιλογή είναι ελεύθερη, ωστόσο «κοστίζει» αντίστοιχα στην προσδοκώμενη σύνταξη.

ΒΗΜΑ 3. Αφού ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα μπαίνουν στην προσωποποιημένη αίτηση με τους κλειδάριθμους του συστήματος Taxisnet.

ΒΗΜΑ 4. Κατά την πάγια διαδικασία οι ασφαλισμένοι θα εξουσιοδοτούν τον εξυπηρετητή του ΕΦΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία τους που τηρούνται στην ΑΑΔΕ (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο).

ΒΗΜΑ 5. Θα γίνεται πιθανότατα η τελευταία ταυτοποίηση του χρήστη με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ του.

ΒΗΜΑ 6. Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής σε ασφαλιστική κατηγορία. Εκεί τα προσωπικά στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα και οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν την κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν για το 2020 ανάμεσα στις 6 νέες κατηγορίες.

ΒΗΜΑ 7. Στην ηλεκτρονική αίτηση οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν εισφορά κλάδου κύριας σύνταξης και την αντίστοιχη εισφορά κλάδου υγείας. Υπενθυμίζεται πως πρέπει να υπαχθούν στην ίδια κατηγορία και για τους δύο κλάδους.

ΒΗΜΑ 8. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν την αίτηση στον ΕΦΚΑ.

ΕΠΙΛΟΓΗ – ΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Προσοχή, καθώς η ασφαλιστική κατηγορία την οποία θα επιλέξουν οι επαγγελματίες θα τους ακολουθεί υποχρεωτικά για όλο το 2020. Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις εισφορές Φεβρουαρίου οι οποίες κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν τέλη Μαρτίου. Δεδομένου ότι οι εισφορές Ιανουαρίου πήγαν αρκετά αργότερα, δεν αποκλείεται και για τις εισφορές Φεβρουαρίου να υπάρξει μια κάποια παράταση για να μην πέσουν όλες οι υποχρεώσεις μαζί.   

Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα, θα υπαχθούν στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία. Η ελάχιστη κατηγορία είναι 220 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 121 ευρώ για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, φαίνεται στην πλειονότητά τους να έχουν καταβάλει μια μέση εισφορά για τα έτη 2002-2019 της τάξης των 240 ευρώ, ποσό που «χτίζει» μέσες συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.200 ευρώ. Πρόκειται για ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που μετρούν ήδη από 20 έως 30 έτη ασφάλισης.

Στο νέο σύστημα μπορούν να ενταχθούν στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, προκειμένου να διατηρήσουν στο ίδιο ύψος τη σύνταξη που έχουν «χτίσει» μέχρι τώρα. Εάν επιθυμούν να αυξήσουν το ποσό της προσδοκώμενης σύνταξής τους, πρέπει να ενταχθούν σε μεγαλύτερη της 3ης ασφαλιστική κατηγορία. Το εν λόγω σενάριο εκτιμάται πως καλύπτει περί το 70%-80% των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ.

Αντίστοιχα για τους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς) φαίνεται πως η επιλογή της 4ης κατηγορίας διατηρεί το ύψος της προσδοκώμενης σύνταξης στο σημερινό της ύψος και οποιαδήποτε κατηγορία από την 3η και κάτω το ρίχνει.

ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ…

Η αναλογιστική μελέτη, πάντως, που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προεξοφλεί πως το 80% θα ενταχθεί στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/Οικονομολόγος