Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Να σταματήσουν για ένα μήνα οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Να σταματήσουν για ένα μήνα οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων

Την αναστολή λειτουργίας των ακροατηρίων για ένα μήνα, ζητά με απόφαση που έλαβε χθες το πρωί σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και ενώ αναμενόταν το απόγευμα από την Κυβέρνηση ανακοινώσεις, που όπως ανέφεραν οι πληροφορίες θα περιελάμβαναν και μέτρα για τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και ταυτόχρονα με την παύση της λειτουργίας των σχολείων κ.λπ., ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Συνάθροιση εκατοντάδων ατόμων

Όπως επισημαίνει στην απόφασή του ο Σύλλογος, ο χώρος των Δικαστικών Μεγάρων, ιδίως τα ακροατήρια, είναι τόπος συνάθροισης εκατοντάδων ατόμων καθημερινά, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες περιοχές ακόμα και από αυτές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα, η δε προσέλευσή τους γίνεται αναγκαστικά και σε πολλές περιπτώσεις η απουσία τους συνοδεύεται από κύρωση, και έτσι τα ακροατήρια των Δικαστηρίων αποτελούν χώρους που κατά κύριο λόγο μπορεί να οδηγήσουν σε διασπορά του ιού.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι μετά το κλείσιμο των σχολείων δημιουργείται πρόβλημα στους γονείς που δεν έχουν δυνατότητα φροντίδας των παιδιών από άλλα πρόσωπα.

Μέτρα και αιτήματα

Για το λόγο αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αποφάσισε:

– Να ζητηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του Προέδρου  της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημητρίου Βερβεσού, η αναστολή λειτουργίας των ακροατηρίων, (πλην αυτοφώρων) για διάστημα ενός μηνός με αντίστοιχη αφαίρεση του διαστήματος αυτού από τις ημερομηνίες παραγραφής.

– Μετά το μεσημέρι αύριο, Παρασκευή, να γίνει  απολύμανση στις αίθουσες εκδίκασης των υποθέσεων και στις τουαλέτες του υπογείου στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

– Να συνεχισθεί η τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους του Δικηγορικού Συλλόγου και να ζητήσει από το Δήμο Καλαμάτας την παροχή σχετικής συνδρομής.

Ακόμα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συστήνει:

  • Να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις αίθουσες των Δικαστηρίων και να εισέρχονται μόνο λίγο πριν την εκφώνηση της υπόθεσης.
  • Οι δικηγόροι να χρησιμοποιούν τους χώρους των εντευκτηρίων ειδικά του ισογείου όπου βρίσκεται και ηλεκτρονικό πινάκιο. Το ηλεκτρονικό πινάκιο λειτουργεί και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.
  • Τέλος, απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή άλλων προσώπων πλην δικηγόρων στο εντευκτήριο του ισογείου.

Της Βίκυς Βετουλάκη