Εξόρμηση του Ορειβατικού Καλαμάτας στη βόρεια Πίνδο

Εξόρμηση του Ορειβατικού  Καλαμάτας στη βόρεια Πίνδο

To τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στην εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στην Ήπειρο, μπορεί να μην έτυχε να συναντήσουμε το βασιλιά Καρνάβαλο (λόγω κορωνοϊού), αλλά ευτυχώς για εμάς συναντήσαμε το βασίλειο της βόρειας Πίνδου!

Ένα πλούσιο τριήμερο σε δραστηριότητες, οπότε, έστω και λίγο, καταφέραμε να γευτούμε την ομορφιά και την αγριότητα του τοπίου της περιοχής.

Τι να πρωτοαριθμήσω; Η συλλογή εμπειριών και εικόνων τεράστια:

-την ανάβασή μας στη χιονισμένη Τραπεζίτσα, στον καταπράσινο όγκο που υψώνεται βόρεια της Τύμφης και πάνω από την Κόνιτσα. Το βουνό έχει την ιδιαιτερότητα να είναι καλυμμένο από δάσος πεύκου, ρόμπολου και ελάτης έως και την κορυφή (2024 μ.)

-την εμπειρία διάσχισης της χαράδρας του Αωού από τη Via Ferrata και την αδρεναλίνη στο κατακόρυφο

-την πανέμορφη πεζοπορία μας στο φαράγγι του Βοϊδομάτη, από το ονομαστό γεφύρι της Κλειδωνιάς, περπατώντας παράλληλα με τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, παρέα με τα υπέρ-αιωνόβια πλατάνια

-την επίσκεψή μας στην κατάφυτη κοιλάδα του Μπουραζανίου, όπου ενώνονται τα νερά των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη και Σαρανταπόρου. Λίγα μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται η περίφημη Μονή Μολυβδοσκέπαστου, από τις παλαιότερες και ωραιότερες της Ηπείρου

-τη μοναδικής ομορφιάς πεζοπορία μας στη «Σκάλα Βραδέτου», ένα από τα πιο όμορφα καλντερίμια της Ελλάδας, όπου από το χωριό Βραδέτο, χτισμένο πάνω σε βράχο στα 1.350 μέτρα κατηφορίζει η πετρόχτιστη σκάλα του χωριού (αποτελείται από 1200 σκαλιά και 39 στροφές) και καταλήγει στο χωριό Καπέσοβο.

Η συλλογή των εικόνων και των εμπειριών είναι πάρα πολλές, που δεν μπορούν να αριθμηθούν σε μια αράδα γραμμές, γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας που μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνούμε τα εξωτερικά τοπία που χαράζουν τις γραμμές τους κι αφήνουν τα χρώματά τους στα μέσα τοπία της ψυχής μας.

Κων/νος Κωνσταντόπουλος