Μεσσήνη: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ελέω πανδημίας


Κάνω έκκληση δημόσια, καθώς έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο προσπάθειας δεν έχει βρεθεί λύση για ηλικιωμένη άστεγη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας, την οποία έχουν εγκαταλείψει και εγκαταστήσει σε ετοιμόρροπο κτίσμα στην πόλη της Μεσσήνης.

Καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού και στη Μεσσηνία, αλλά και στην πόλη της Μεσσήνης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ίδια, αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Κρίνοντας απερίσκεπτα κάποιοι συμπολίτες εγκατέστησαν την άστεγη γυναίκα σε ετοιμόρροπο σπίτι σε γειτονιά της Μεσσήνης (επί της Παπασταθοπούλου). Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει ψυχολογικά αλλά και σοβαρά κινητικά προβλήματα (δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς βοήθεια), χρειάζεται 24ωρη παρακολούθηση και με μεγάλο κίνδυνο μένει στο ετοιμόρροπο κτίσμα, που στερείται ρεύματος, νερού, τουαλέτας κ.λπ., ενώ η ίδια έχει να φροντίσει την ατομική της υγιεινή για ένα χρόνο, καθώς δεν υπάρχει λουτρό. Το σπίτι καταρρέει, στάζει νερά όταν βρέχει, ενώ εντός και εκτός αυτού έχουν βρει καταφύγιο τρωκτικά, καθώς έχουν συσσωρευτεί εντός του πολλά σκουπίδια. Επίσης, ο εξωτερικός χώρος είναι και αυτός σε άθλια κατάσταση, όπου ακόμη και φίδια έχουν εντοπισθεί, ενώ η γειτνίαση του ερειπίου με γειτονικό ακαθάριστο οικόπεδο δημιουργεί μια υγειονομική βόμβα και εγκυμονεί ακόμη και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο Δήμος δε διαθέτει υποδομές (όπως υπνωτήρια) και οι υπηρεσίες έχουν δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο που τους αναλογεί, ενώ είναι αξιέπαινη η προσπάθεια δύο συμπολιτών μας να τη διατηρήσουν στη ζωή, προσφέροντάς της καθημερινά γεύματα. Αποτελεί μονόδρομο η μεταφορά της άστεγης κατ’ oυσίαν αυτής γυναίκας σε κατάλληλο χώρο διαμονής και φιλοξενίας ή και δομής, κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί αν αυτή τη στιγμή νοσήσει ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού απειλείται η υγεία της, των κατοίκων της γειτονιάς και της πόλης ολόκληρης.

Η κατάσταση είναι τραγική και είναι χαρακτηριστικό πως στέκεται για ώρες στον ήλιο για να ζεσταθεί. Τίθεται σοβαρό θέμα για τα θεμέλια και της δημόσιας υγείας και πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν άμεσα τη μετεγκατάστασή της, αλλά και την κατεδάφιση του ερειπίου, καθώς και αυτό απειλεί τη Δημόσια Υγεία.

Η διατήρηση της γυναίκας σε αυτό είναι πράξη συνενοχής, αδιαφορίας και αποποίησης των ευθυνών.

Γιάννης Λάσκαρης
Δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης