ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για τη στήριξη της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής


Η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, και βλέποντας την αμήχανη στάση της κυβέρνησης, προχώρησαν στην κατάθεση προτάσεων- μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προτείνονται τα εξής: 

Ένταση όλων των ελέγχων –κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Καμία ελληνοποίηση από σήμερα. Καμπάνια στους καταναλωτές. Ο ιός δε μεταδίδεται από τα ζώα ούτε από τα τρόφιμα (ζωικά ή φυτικά) στον άνθρωπο και τηρούμε τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής. Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία), νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

Επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και  πλήρη αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων, όπως «Φρούτα στα σχολεία» και «Σχολικά Γεύματα», με προϊόντα ντόπιας παραγωγής και έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Επιδότηση στην κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι).

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.

Επιπρόσθετα, αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων. Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό. Μείωση τώρα του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Επίδομα των 800 ευρώ για παράκτιους αλιείς και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). 

Επίδομα των 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται. Αξιοποίηση του εργαλείου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και για άλλες ομάδες. Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.