Για θανατηφόρα έκθεση του συζύγου της κατηγορείται ιατρική επισκέπτρια και γιατρός για άμεση συνέργεια

Για θανατηφόρα έκθεση του συζύγου της κατηγορείται  ιατρική επισκέπτρια και γιατρός για άμεση συνέργεια

Ξεκίνησε η δίκη και συνεχίζεται την Παρασκευή στο Μεικτό Ορκωτό Καλαμάτας

Για την επόμενη Παρασκευή, διεκόπη χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας η εκδίκαση μιας ιδιάζουσας υπόθεσης, με κατηγορούμενους μια ιατρική επισκέπτρια και έναν γιατρό, οι οποίοι κατηγορούνται η μεν πρώτη για θανατηφόρα έκθεση του 72χρονου συζύγου της, που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή και ο δεύτερος για άμεση συνέργεια σε θανατηφόρα έκθεση του 72χρονου.

Η υπόθεση έχει εκτυλιχθεί στη Λακωνία και έφτασε στο ακροατήριο μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο αδελφός του 72χρονου. Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Χθες, με την έναρξη της διαδικασίας, ζητήθηκε η αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς είχαν κώλυμα οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ωστόσο, η Εισαγγελέας έδρας ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα και να διακοπεί η εκδίκαση για άλλη ημερομηνία.

Μετά από διάσκεψη της έδρας, έγινε δεκτή η πρόταση της Εισαγγελέως και αποφασίστηκε η διακοπή εκδίκασης της υπόθεσης για την επόμενη Παρασκευή.

Κατηγορούμενοι

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο θανών ήδη από το 2012 έπασχε από πολλαπλά νοσήματα. Από τον Αύγουστο του 2015 την παρακολούθησή του ανέλαβε ο κατηγορούμενος γιατρός, ο οποίος όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα αν και στερείται ειδικότητας ψυχιάτρου, συνταγογραφούσε εξακολουθητικά στον 72χρονο δραστικές ουσίες ψυχιατρικής φύσεως, ενώ αν και πρόκειται για ασθενή με πολλαπλά νοσήματα, σύμφωνα με την ιατροδικαστική γνωμάτευση, παρατηρείται μια πλημμελής κατά διαστήματα παρακολούθηση και φαρμακευτική αντιμετώπιση των χρόνων παθήσεων που είχε  και αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση ζωτικής σημασίας οργάνων.

Επίσης, αναφέρεται ότι συνταγογράφησε φαρμακευτική αγωγή διαφορετική από αυτή που είχε χορηγήσει ψυχίατρος, ο οποίος παρακολουθούσε τον ασθενή και έκτοτε προέβαινε σε συνεχή αναδιαμόρφωση της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς.

Με εισαγγελική παρέμβαση

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο βούλευμα, στο γεγονός ότι η κατηγορούμενη σύζυγός του 72χρονου ως ιατρική επισκέπτρια έχει γνώση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, εξοικείωση με τις ιατρικές παθήσεις και τη φαρμακευτική αντιμετώπισή του, ενώ μπορεί να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα και την κρισιμότητα μιας παθολογικής κατάστασης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι από το Μάρτιο του 2015 και για ένα χρόνο παρατηρήθηκαν χρονικά διαστήματα πλημμελούς παρακολούθησης – συνταγογράφησης για τις κύριες χρόνιες παθήσεις του άντρας της.

Το Φεβρουάριο του 2016 ο 72χρονος διακομίζεται σε μονάδα Υγείας της Λακωνίας σε κωματώδη κατάσταση και η διάγνωση ήταν «υπερδοσολογία αντιψυχωσικών φαρμάκων».  Μετά την έξοδο του από την μονάδα υγείας, συνεστήθη στενή ψυχιατρική παρακολούθηση, αλλά αυτό δεν έγινε και συνέχισε να τον παρακολουθεί ο κατηγορούμενος ιατρός, που δεν έχει την ιδιότητα του ψυχιάτρου.

Το Μάρτιο του 2016 με εισαγγελική παρέμβαση, ο 72χρονο τίθεται σε ακούσια νοσηλεία και διακομίζεται στο Δρομοκαϊτειο. Έξι ημέρες μετά διακομίζεται σε Νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται η βεβαρημένη κατάστασή του και στις 12 Απριλίου καταλήγει από καρδιακή ανακοπή, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, φλεγμονή μαλακών μορίων ειλεό παχέως εντέρου και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Της Βίκυς Βετουλάκη