Εξηγήσεις από τον ΕΟΔΥ για τα επτά κρούσματα στη Μεσσηνία

Εξηγήσεις από τον ΕΟΔΥ για τα επτά κρούσματα στη Μεσσηνία

Ευχάριστα νέα για γιατρό και νοσηλεύτρια της Καρδιολογικής

Η προχθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που περιλαμβάνει επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μεσσηνία, δημιούργησε σύγχυση στην τοπική κοινωνία. 

Μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα γνωρίζουμε επισήμως τρία. Το γιατρό και τη νοσηλεύτρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και τον 60χρονο που επέστρεψε από ταξίδι και σήμερα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Όλα τα υπόλοιπα τεστ που έχουν σταλεί από το νοσοκομείο της πόλης ήταν αρνητικά μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι και από το Νοσοκομείο Καλαμάτας εξέφρασαν άγνοια για το πώς ο ΕΟΔΥ κατανέμει τα κρούσματα σε καθημερινή βάση. 

Αργά χθες το βράδυ καταφέραμε να έχουμε επίσημη απάντηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία, για να δηλωθεί ένα κρούσμα σε μια περιοχή, πρέπει ο ασθενής να έχει διεύθυνση κατοικίας ή οικογενειακή μερίδα στην εν λόγω περιοχή. Συνεπώς είναι πιθανό τα «κρούσματα» που δε γνωρίζουμε να κατοικούν είτε σε άλλες περιοχές αλλά να κατάγονται από την Καλαμάτα, είτε επίσης να είναι κάτοικοι Καλαμάτας αλλά να μην εξετάστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης. 

Ευχάριστα νέα για γιατρό και νοσηλεύτρια της Καρδιολογικής

Στα καθήκοντά του επιστρέφει άμεσα ο γιατρός της Καρδιολογικής Κλινικής που διαγνώστηκε θετικός στον ιό πριν από περίπου 17 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παρέμεινε σε καραντίνα στο σπίτι του όλες αυτές τις μέρες, έκανε τα δύο τεστ, που έδειξαν ότι είναι πλέον αρνητικός και μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ευχάριστα είναι τα νέα και για τη νοσηλεύτρια της Καρδιολογικής που νοσηλεύεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, καθώς αναμένεται μέσα στις ημέρες (ίσως και σήμερα) να λάβει εξιτήριο και να επιστρέψει στην Καλαμάτα. 

Τα τεστ «ταχείας διάγνωσης» δε θα αντικαταστήσουν το μοριακό έλεγχο

Όπως είχε γίνει γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, αυτές τις ημέρες αναμένονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και τα τεστ «ταχείας διάγνωσης», προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από το νοσοκομείο έγινε γνωστό ότι αυτά τα τεστ δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν το μοριακό έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και θα χρησιμοποιηθούν για να έχουν οι γιατροί μια πρώτη εικόνα. 

Εν αναμονή κι άλλων αποτελεσμάτων

Μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμένονταν απαντήσεις από το εργαστήριο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου για μερικά ακόμα ύποπτα κρούσματα ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μεταξύ αυτών ενός άνδρα γύρω στα 50 ο οποίος εμφάνισε πνευμονία, ενώ χρειάστηκε και βοήθεια με αναπνευστήρα οξυγόνου. 

Του Κώστα Γαζούλη