Ο Ερντογάν δεν θα ελέγξει τις προσφυγικές ροές, αν..

Κύρα Αδάμ

Υπόμνημα για την υλοποίηση των άμεσων απαιτήσεων της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επέδωσε ο Τ. Ερντογάν στον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Μισέλ, ο οποίος το παρέλαβε και δεσμεύθηκε να το εξετάσει από κοινού με τον Υπ.Εξ. της Τουρκίας  Μ. Τσαβούσογλου, ώστε  το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στις 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις μη αποδεχόμενες αμφισβήτησης  πληροφορίες από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, το υπόμνημα Ερντογάν  έχει 4 φάσεις άμεσης υλοποίησης, ήτοι:

1. Η Ε.Ε. θα χορηγήσει αμέσως στην Τουρκία κονδύλι ύψους 32 δις ευρώ, προκειμένου να οικοδομήσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο έδαφος της Συρίας που έχει καταλάβει. Ειδάλλως, να αναλάβουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι την κατασκευή των προσφυγικών οικισμών.

2. Η Ε.Ε. θα συνδράμει άμεσα με το ποσό των 5 δις ευρώ ετησίως για την τροφή των προσφύγων στην Τουρκία.

3. Στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Τουρκία, η Ε.Ε. θα συμφωνήσει αμέσως στην επέκταση της τουρκικής ζώνης προσφύγων στη Συρία προς Ανατολάς.

4. Η Ε.Ε. θα χορηγεί 2 δις ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση για τη συντήρηση των προσφυγικών εγκαταστάσεων στη Συρία.

Το τουρκικό αυτό υπόμνημα προς την Ε.Ε. λίγο έλλειψε να πάρει τη μορφή τελεσιγράφου (Takeitorleaveit), με τελική «παραχώρηση» του Ερντογάν να δημιουργηθεί μια Επιτροπή από τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Μισέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας  Μ. Τσαβούσογλου, ώστε να εντρυφήσουν στις πτυχές του υπομνήματος.(σ.σ.  με άλλα λόγια η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει τη μεταξύ τους ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ για την επόμενη φάση του προσφυγικού).

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα διπλωματικές πηγές, ο Τ. Ερντογάν επέμεινε ότι «ο τουρκικός λαός δεν μπορεί να υφίσταται τις συνέπειες από την προσφυγική κρίση που δημιούργησε πρωτογενώς η Ε.Ε. με τις παρεμβάσεις της στη Συρία».

Στην περίπτωση που η Ε.Ε. δεν αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους του υπομνήματος, τότε ο Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι «δεν θα ελέγχει πλέον τις ροές των προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αυτό προδήλως σημαίνει ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν θα σταματήσει τις πιέσεις της προς τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά πιθανότατα θα «πλημμυρίσει» Αιγαίο και Μεσόγειο με τουρκικά πλοία, μεταφέροντες πρόσφυγες «προς την Ευρώπη».

Της Κύρας Αδάμ