Η ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια

Η ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια

Η συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη δε μετέβαλε ούτε χιλιοστό τις παράνομες επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, που όλο πυκνώνουν τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Αλλά ούτε και οι ελληνικές θέσεις κατόρθωσαν να εκφραστούν μέσα στην πολυτελή προεδρική κατοικία στο Βόσπορο, αν και πολλοί εξέλαβαν το οίκημα αυτό ως ένδειξη καλού κλίματος και επαναπροσέγγισης Αθήνας – Άγκυρας.

Επαναπροσέγγιση, όμως, Μητσοτάκη- Ερντογάν υπήρξε και αφορούσε στον οικονομικό τομέα και στη συνεργασία των δύο χωρών, τουτέστιν στην ενέργεια, αφού δεν υπάρχει άλλο περιθώριο οικονομικής σύγκλισης των δύο χωρών – η Τουρκία στο χείλος του οικονομικού γκρεμού και η Ελλάδα με αυξανόμενα επικίνδυνα προβλήματα ακρίβειας και πληθωρισμού.

Η «συγκολλητική ουσία» στην ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας είναι οι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου του Ισραήλ. Το φυσικό αυτό αέριο ήταν η αιτία και η αφορμή για επαναπροσέγγιση των πρώην εχθρών, Τουρκίας και Ισραήλ. Για την όδευση του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που είναι ο στόχος, αναγκαστικά στο κάδρο μπαίνει η Ελλάδα, αφού αποτελεί τη μοναδική πύλη εισόδου του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη, είτε από την Αλεξανδρούπολη είτε από την Κρήτη.

Στην περίπτωση που συμφωνηθεί το αέριο να οδεύσει προς την Ευρώπη με υποθαλάσσιο αγωγό, θα φτάσει στην Κρήτη και από εκεί θα περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στην περίπτωση που εγκριθεί η υποθαλάσσια όδευση του αγωγού ισραηλινού φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο προς την Κρήτη, είναι εμφανές ότι η Τουρκία θα δεχθεί και θα επιτρέψει την υποθαλάσσια όδευση του αγωγού μόνον όταν πληρώνεται αδρά, δεδομένου ότι αναγκαστικώς θα περνά από την «τουρκική ΑΟΖ» νότια και ανατολικά Ρόδου (28ο μεσημβρινός) και μετά την τούρκο/λιβυκή ΑΟΖ μέχρι τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Με μια τέτοια συμφωνία η Ελλάδα αυτομάτως αναγνωρίζει την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο.

Και στις δύο περιπτώσεις είτε ο αγωγός φτάσει στην Αλεξανδρούπολη μέσω Τουρκίας είτε φτάσει στην Κρήτη μέσω Τουρκικής ΑΟΖ η Ευρώπη θα είναι εξαρτώμενη ενεργειακά από την Τουρκία που θα κρατά τα κλειδιά της στρόφιγγας των αγωγών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος σκοπίμως αναφέρθηκε «σε πρόοδο» που έχει συντελεστεί σε Θράκη -Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, η Άγκυρα όχι μόνον δεν έχει κάνει χιλιοστό πίσω από τις επιθετικές επεκτατικές ενέργειές της σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και τις επεκτείνει σε ευρύτερες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Ερντογάν εννοεί «ως πρόοδο» στα ελληνοτουρκικά ελληνικές παραχωρήσεις που αναμένει να γίνουν, όπως π.χ. η αναγνώριση της Γαλάζιας Πατρίδας στο πλαίσιο της ενεργειακής οικονομικής συνεργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «σε συνεργασία στον τομέα της τρομοκρατίας», όταν το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα «για εκπαίδευση τρομοκρατών» σε ελληνικό έδαφος, π.χ. στο Λαύριο!

Η προοπτική ενεργειακής οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας Ισραήλ καλύπτει προς στιγμήν όλα τα ανοιχτά ελληνοτουρκικά θέματα, με την Τουρκία να κρατά σε όλους τους τόνους και πράξεις της ανοιχτές τις επεκτατικές βλέψεις και πράξεις της σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

«Για την τιμή των όπλων Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να ξεθάψουν τις συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, όπως και οι διερευνητικές επαφές Αθήνας- Άγκυρας, που έγιναν και αυτές πρόσφατα και δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το επίπεδο του καφέ και των κοκτέιλς κατά τη διάρκεια και τη λήξη των… υπεραιωνόβιων διερευνητικών επαφών.

Της Κύρας Αδάμ