Το ενεργειακό θέμα στο προσκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το ενεργειακό θέμα στο προσκήνιο  της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Καιρού επιτρέποντος, την Κυριακή το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν θα έχουν τη νέα συνάντησή τους μέσα στην ουκρανική κρίση.

Την αγγελία της συνάντησης, υπό μορφή απλού ενδεχομένου, είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ουκρανική κρίση.

Ωσάν συνεννοούμενοι από καιρό, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η ελληνική πλευρά άφησε τη συνάντηση ελεύθερη πλαισίου, δηλαδή δεν προσδιόρισε συγκεκριμένη – εμφανή- ατζέντα συνομιλιών. Δε συνέβη το ίδιο με την Άγκυρα, η οποία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα την πάγια βαριά ατζέντα της, με θέματα εναερίου χώρου και, κυρίως, θέματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα «στο σεβασμό της Γαλάζιας Πατρίδας», την οποία η Τουρκία έχει χτίσει παρανόμως και μονομερώς σε βάρος της ελληνικής ΑΟΖ σε Καστελόριζο, Κρήτη και Αν. Μεσόγειο, με την ελληνική ΑΟΖ να μην έχει ακόμα συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Στον αντίποδα και εν αμύνη η Αθήνα επανήλθε στην τετριμμένη και παντός καιρού χρήση της πρότασης για συζήτηση μόνον για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Άγκυρα, φαίνεται ότι συναντήθηκαν… στη μέση του δρόμου και πρόσθεσαν συζήτηση και για το ενεργειακό, μαζί με όλα τα άλλα θέματα που ήθελε η Τουρκία.

Το ενδιαφέρον της συζήτησης της Κυριακής αναμένεται να επικεντρωθεί στα θέματα συνεργασίας στην ενέργεια- που είναι και το θέμα αιχμής για ολόκληρη την Ευρώπη μέσα στη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, που μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση και όχι τόσο για την Τουρκία. Η Άγκυρα δεν αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, αφού η ροή ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίζεται απρόσκοπτα, επειδή η Άγκυρα δε συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, ενώ επιπλέον έχει και το αζέρικο αέριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η απότομη προσέγγιση Τουρκίας- Ισραήλ- μέχρι πρότινος ορκισμένοι εχθροί-, με το Ισραήλ να αποτελεί τον άγνωστο Χ σε μια πιθανή «τριγωνική προσέγγιση» Ελλάδας- Τουρκίας – Ισραήλ, με συγκολλητική ουσία την Άγκυρα και όχι την Αθήνα…

Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ισραήλ συναντήθηκαν, ύστερα από μια δεκαετία και πλέον ψυχρών σχέσεων, την Τετάρτη 9 Μαρτίου στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση ανήγγειλε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στα νερά του Ισραήλ.

Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε δημοσίως και ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Χερζόγκ.

Φυσικά, η όδευση του ισραηλινού φυσικού αερίου δεν αποτελεί μόνον θέμα της Τουρκίας, αφού εκ των πραγμάτων στο κάδρο μπαίνουν και άλλοι παίκτες, όπως π.χ. η Ελλάδα και η Κύπρος.

Την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το ίδιο πιθανότατα και οι συνέπειες στα συμφέροντα της κάθε πλευράς.