Στις ημέρες του Κορωνοϊόυ, αλλάζουν όλα και στη Μεσσηνία! Συνηθίστε το!

Στις ημέρες του Κορωνοϊόυ, αλλάζουν όλα και στη Μεσσηνία! Συνηθίστε το!

Πως θα εξυπηρετούνται οι πολίτες σε Διοικητήριο – Δικαστικές Υπηρεσίες

Με τα νέα δεδομένα και στις συναλλαγές τους πρέπει να προσαρμοσθούν από τη Δευτέρα και οι Μεσσήνιοι, που τουλάχιστον το Σάββατο δεν έδειξαν να καταλαβαίνουν απόλυτα τη σοβαρότητα της κατάστασης και κυρίως της ατομικής τους ευθύνης, αφού έσπευσαν να αγοράσουν καφέ στο πλαστικό, αλλά  να τον πιουν στα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας και να συνωστισθούν στα  ταμεία των σούπερ -μάρκετ.

Από Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι δημόσιες υπηρεσίες στη Μεσσηνία, όλα θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε, ενώ τα πράγματα αλλάζουν κάθε ώρα και έτσι κι αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, δεν ξέρουμε αν ξημερώνοντας η Δευτέρα θα ισχύουν ακόμα ή όχι. 

Πάντως, χθες, όπως ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι πτήσεις μεταξύ Καλαμάτας και Κοπεγχάγης για το μήνα Μάρτιο ακυρώνονται. 

Αυστηρά μέτρα έχουν ήδη λάβει και όλες οι τράπεζες, οπότε καλό είναι,  αν δεν είναι άκρως  απαραίτητο, για να μην ταλαιπωρηθείτε να μην πηγαίνετε στα   υποκαταστήματα.

Περιπολίες από την Αστυνομία

Η αστυνομία και στη Μεσσηνία με περιπολίες ελέγχει την τήρηση των όσων προβλέπουν οι νέες απαγορεύσεις και όπως μας τόνισε ανώτατος αξιωματικός τα μέτρα θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και γι’ αυτό καλό είναι να συμμορφωθούν όλοι. Πάντως, μέχρι χθες το μεσημέρι, δεν είχε παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα. Επίσης, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού κατόπιν επικοινωνίας, θα εκδίδονται ταυτότητες και διαβατήρια.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πολίτες που επιθυμούν να προβούν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης για την εξυπηρέτησή τους.

Η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, για την προστασία πολιτών και αστυνομικών.

Διοικητήριο

Εν αναμονή της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, η Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας υλοποιώντας αποφάσεις που έχουν ληφθεί για όλη την Περιφέρεια θα εφαρμόσει από τη Δευτέρα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αν χρειασθεί θα αυξηθούν.

Όπως σημείωσε ο  αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο γίνεται η τεχνολογία και η τηλεργασία για υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, συν όποιο άλλο μέτρο καθοριστεί ή κριθεί απαραίτητο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έχει ήδη προγραμματιστεί απολύμανση όλου του κτηρίου. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπαίνουν στο Διοικητήριο μόνο από μία είσοδο, όπου έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά και υπάλληλος θα ενημερώνει αρχικά για τη χρήση του από όλους.

Κυρίως, θα αποθαρρύνεται ο κόσμος να έχει συναλλαγές με φυσική παρουσία στις υπηρεσίες, ενώ ο υπάλληλος θα ζητήσει από τον πολίτη να τον ενημερώσει ποια υπηρεσία  θα επισκεφθεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να εξυπηρετηθεί εκείνη τη στιγμή για να περάσει ή αν βρίσκεται στο γραφείο ο υπάλληλος που αναζητά.

Αν τελικά περάσει μέσα στο κτήριο θα πρέπει να αφήσει στον υπάλληλο που θα τον έχει υποδεχτεί, τα πλήρη στοιχεία του, προκειμένου να αναζητηθεί αν προκύψει ανάγκη ιχνηλάτησης επαφών.

Μέτρα προστασίας θα λάβουν και υπάλληλοι στα γραφεία που θα έρχονται σε επαφή με τον κόσμο.

Τέλος τα δικαστήρια

Εκτός από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων, έχουν πλέον ανασταλεί και οι περισσότερες συναλλαγές του κοινού με τις δικαστικές υπηρεσίες. Και στη Μεσσηνία, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας, αποφάσισε τον περιορισμό εξυπηρέτησης του κοινού 10-12 το μεσημέρι.

Μάλιστα, ο Σύλλογος έχει αιτηθεί για τις ελάχιστες υποθέσεις που μπορούν να διεκπεραιωθούν αυτό το διάστημα στις δικαστικές υπηρεσίες, να ζητηθεί η συνδρομή από έναν αστυνομικό, που θα βρίσκεται στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου. Θα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε πολίτες, που η εργασία που θέλει να διεκπεραιώσει δεν έχει ανασταλεί από τα μέτρα, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους να μην επιτρέπεται η είσοδος στο κτήριο.

Επίσης, στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, θα γίνεται απολύμανση των χώρων δύο φορές κάθε εβδομάδα, ενώ η πρώτη έγινε την Παρασκευή αργά το μεσημέρι από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη