Το Πάσχα ξεκινάει στην Καλαμάτα η δομή της «Κιβωτού του Κόσμου»

Το Πάσχα ξεκινάει στην Καλαμάτα η δομή της «Κιβωτού του Κόσμου»

Αρχικά θα φιλοξενηθούν 10 παιδιά, σύμφωνα με τον Πάτερ – Αντώνιο

Η επίπλωση και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων στην οδό  Λακωνικής, όπου θα λειτουργήσει το σπίτι φιλοξενίας της «Κιβωτού του Κόσμου», έχουν απομείνει ως εργασίες και σύντομα αναμένεται να φιλοξενήσει τα πρώτα παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις δωρίθηκαν από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Καρέλια.

Όπως είπε μιλώντας στο «Θ.» ο πάτερ Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής του Εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου», στόχος είναι η δομή της Καλαμάτας να λειτουργήσει την περίοδο του Πάσχα και αρχικά να φιλοξενήσει 10-12 παιδιά και σταδιακά να φτάσει τα 40 που θα είναι η δυναμικότητά της.

Ολόκληρη η συνέντευξη ακολουθεί:

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες στην περιοχή της Καλαμάτας;

Αυτή την περίοδο οι εγκαταστάσεις μας στην Καλαμάτα «Κιβωτός του Κόσμου – Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας» διαμορφώνονται.

Η ανακαίνιση – μετατροπή ενός ακινήτου σε σπίτι φιλοξενίας παιδιών πραγματοποιείται βάσει νομοθεσίας κι ειδικών προδιαγραφών, υλικών κ.λπ. από την πολιτεία που διασφαλίζουν την ασφαλή και άνετη διαβίωση των παιδιών μας.

Φυσικά, όταν ετοιμάζουμε ένα νέο σπίτι φιλοξενίας παιδιών μας πέρα από τη λειτουργικότητά του, επιθυμούμε να είναι φιλικό και «ζεστό» με ζωντανά χρώματα και συνακόλουθο εξοπλισμό – έπιπλα, για να νιώθουν ασφάλεια και όμορφα τα «δύσκολα» παιδιά μας, που θα κατοικήσουν σε αυτό.

Ξέρετε, τα παιδιά που έρχονται σε μας έχουν βιώσει συνθήκες που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους. Πρέπει το νέο περιβάλλον τους να είναι ωραίο, να ξεχνιούνται από το παρελθόν τους και εν τέλει να νιώσουν θαλπωρή, φροντίδα και αγάπη στο νέο τους σπίτι. Οπότε, πάντα προσπαθούμε να προσδώσουμε αυτό το χαρακτήρα σε κάθε νέο σπίτι φιλοξενίας, που ετοιμάζουμε.

Οι εργασίες διαμόρφωσης βρίσκονται πια στο τελικό στάδιο και απομένει η επίπλωση και ο εξοπλισμός, καθότι το σπίτι τώρα είναι παντελώς άδειο.

Πότε αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της δομής της «Κιβωτού του κόσμου» στην Καλαμάτα;

Η έναρξη λειτουργίας αναμένεται όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης και επιπλωθεί – εξοπλιστεί ο χώρος. Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι την περίοδο του Πάσχα, αλλά όλα θα γίνουν τελικά με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας.

Ποιες θα είναι οι δράσεις που θα αναπτυχθούν;

Στα σπίτια φιλοξενίας μας διαμένουν ορφανά παιδιά, παιδιά για τα οποία έχει διαπιστωθεί, ύστερα από κοινωνική έρευνα, αλλά και απόφαση από τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές, η ακαταλληλότητα – ανυπαρξία του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.  Βασικός στόχος της Κιβωτού δεν είναι απλά η επιβίωση των παιδιών που έρχονται κοντά μας, αλλά η ουσιαστική στήριξή τους προς την ενήλικη ζωή.

Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε, να διαμορφώσουμε προσωπικότητες φωτεινές και ανθρώπους που με την παρουσία τους στην κοινωνία του μέλλοντος θα πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και θα μπορέσουν να βάλουν το λιθαράκι τους για την βελτίωση της.

Παρέχεται στα παιδιά αυτά ένα ασφαλές περιβάλλον με διαμονή, σίτιση, προστασία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, φροντίδα και αγάπη.

Εξασφαλίζουμε τις συνθήκες και διαθέτουμε προγράμματα από ειδικούς παιδαγωγούς και επιστήμονες που θα αγγίξουν και θα μορφώσουν το παιδί, θα επουλώσουν σιγά σιγά το ψυχικό τραύμα και θα επιτρέψουν να ανθίσει ξανά η παιδική ψυχή.

Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξανακάνουμε τα παιδιά – παιδιά.

Πόσα παιδάκια θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν;

Προβλέπουμε ότι θα φιλοξενηθούν 10 -12 παιδάκια στην αρχή και αν κατασκευαστεί και ο έτερος χώρος φιλοξενίας εντός των εγκαταστάσεών μας, η δυνατότητα φιλοξενίας θα ανέλθει κοντά στα 40 παιδιά.

Πως θα μπορούσε κάποιος Μεσσήνιος που το επιθυμεί να συνδράμει στο έργο σας, στην περιοχή μας;

Πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε θερμά από καρδιάς τις κυρίες Ασημίνα Κ. Σπυροπούλου,  χήρα Κωνσταντίνου Καρέλια και Ιωάννα Κ. Καρέλια για τη δωρεά των εγκαταστάσεων και την αρχική συμβολή τους στη μετατροπή του ακινήτου, σε σπίτι φιλοξενίας παιδιών.

Στην Κιβωτό του Κόσμου σε όλη την Ελλάδα να ξέρετε καθημερινά δίνουμε μεγάλο αγώνα, πάντα με αγάπη για τον συνάνθρωπο, θυσία και πίστη. Οι ανάγκες μας είναι πολυποίκιλες. Πρακτικά δεν έχουμε πάρει μέχρι τώρα καμία τακτική κρατική ενίσχυση ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση.

Στηριζόμαστε αποκλειστικά στην ευαισθησία και αγάπη του κόσμου. Οπότε,  πάσα βοήθεια από το λαό της Μεσσηνίας σε οικονομική ενίσχυση για τη συντήρηση του έργου, ή σε τρόφιμα και αναλώσιμα ή εθελοντικά με το χρόνο του είναι καλοδεχούμενη.

Να γνωρίζετε ότι αγωνιζόμαστε κάθε μήνα να καλύψουμε τα έξοδα λειτουργίας μας για τις δομές μας σε όλη την Ελλάδα, που αφορούν (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, βενζίνες και πετρέλαιο για τις μετακινήσεις μας, πετρέλαιο θέρμανσης, δαπάνες συντήρησης, κάλυψη της μισθοδοσίας ειδικών παιδαγωγών και επιστημόνων (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ).

Της Βίκυς Βετουλάκη

Όποιος επιθυμεί πάντα μπορεί να βοηθήσει μέσω των τραπεζικών μας λογαριασμών με όνομα δικαιούχου Κιβωτός του Κόσμου ως κάτωθι:

EUROBANK : 0026 0178 870100 872073 / IBAN : GR3702601780000870100872073

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870 / IBAN:GR3801720230005023032595870

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42 / IBAN: GR6201101000000010029610242

ALPHA BANK : 183002002003534 / IBAN: GR4801401830183002002003534

Επίσης, μπορεί να μας βοηθήσει με τον απλούστερο τρόπο που είναι μία κλήση ή μήνυμα στον αριθμό τηλεβοηθείας μας 19828. Ενισχύστε το σκοπό μας με κλήση στο 19828 (2,60€/κλήση με ΦΠΑ & τέλος σταθερής τηλεφωνίας) ή με κλήση ή μήνυμα στο 19828 από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (2,48€/κλήση ή sms με ΦΠΑ).