Π. Ξηρογιάννης: «Οι δικηγόροι δε δικαιούνται αυτή τη στιγμή τα 800 ευρώ και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ΕΡΓΑΝΗ»

Π. Ξηρογιάννης: «Οι δικηγόροι δε δικαιούνται αυτή τη στιγμή τα 800 ευρώ και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ΕΡΓΑΝΗ»

Νέα αναστολή των δικαστηρίων έως τις 10 Απριλίου

«Δεν υπάγονται στο επίδομα των 800 ευρώ και δεν πρέπει να καταθέτουν αίτηση οι δικηγόροι, διότι είναι παράνομη ενέργεια». Αυτό τόνισε ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα μέτρα δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ακόμα και οι δικηγόροι πλήττονται παντοιοτρόπως.

Από τις 13 Μαρτίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση ανεστάλη η λειτουργία όλων των δικαστηρίων και των πλειστηριασμών αρχικά ως τις 27 Μάρτη και από χθες με νεώτερη απόφαση έως τις 10 Απριλίου.

Αναστολή δικαστηρίων
Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο κ. Ξηρογιάννης, ορίστηκε ότι αναστέλλονται και οι δικαστικές και νόμιμες προθεσμίες για να μη διακινδυνεύσουν ιδιωτικά δικαιώματα. Ρητά εξαιρέθηκαν και διενεργούνται η δημοσίευση αποφάσεων, η χορήγηση προσωρινής διαταγής και η κατάθεση αντιρρήσεων, καθώς και οι ποινικές δίκες αυτόφωρων, υπό παραγραφή και υπό διακοπή και όπου συμπληρώνεται ο χρόνος προσωρινής κράτησης, καθώς και η κλήρωση ενόρκων.

Με άλλη ΚΥΑ διευκρινίστηκε ότι η αναστολή προθεσμιών ισχύει και για τα Διοικητικά Δικαστήρια.

«Ορθά έκλεισαν με ΚΥΑ τα ακροατήρια, διότι ήταν υγειονομική βόμβα, αφού πολίτες διαφορετικών περιοχών θα υποχρεώνονταν να έρθουν σε πολύωρη παρουσία με άλλους στην ίδια αίθουσα. Ταυτόχρονα, περιορίστηκαν οι εργασίες των Εισαγγελιών και Δικαστηρίων στα απολύτως αναγκαία. Το προσωπικό τέθηκε σε διαδικασίες περιορισμένης απασχόλησης λόγω αδειών ειδικού σκοπού. Ο Δικηγορικός μας Σύλλογος προχώρησε σε άμεση απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων του Δικαστικού Μεγάρου, σε κλείσιμο όλων των εντευκτηρίων του και σε εκ περιτροπής λειτουργίας των υπαλλήλων, με εξυπηρέτηση κατά προτίμηση ηλεκτρονικά των δικηγόρων», σημείωσε ο κ. Ξηρογιάννης.

Ασάφεια
Σε ό,τι αφορά τα μέρα στήριξης για το νομικό κλάδο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε ότι οι δικηγόροι για διάστημα 2 μηνών δε θα έχουν εισόδημα, ενώ έχουν πέραν των οικογενειακών δαπανών διαβίωσης και δαπάνες από το επάγγελμά τους, όπως εισφορές, ενοίκια κ.λπ.

«Ρητά, λοιπόν, συμπεριελήφθησαν στις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις που δικαιούνται μείωση μισθώματος, αναβολή καταβολής εισφορών και επίδομα, ενώ μπορούν να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι το επίδομα. Επειδή, όμως, ως σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί τα μέτρα αυτά, αλλά αντίθετα δημιουργήθηκε έντονο πρόβλημα με τη ματαίωση της χορήγησης του επιδόματος και την αντικατάστασή του με ένα επίδομα κατάρτισης, και δεν υπάρχει ακόμα ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τις εισφορές, θα προβούμε σε ολοκληρωμένη παρουσίαση των μέτρων που θα ισχύσουν τελικά, όταν αυτά συγκεκριμενοποιηθούν επίσημα.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι δύο πράγματα: Πρώτον, οι δικηγόροι δεν υπάγονται στο επίδομα των 800 ευρώ και δεν πρέπει να μπαίνουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ζητώντας το, διότι αποτελεί παράνομη ενέργεια και, δεύτερον, ότιορισμένες προθεσμίες ενδικοφανών προσφυγών δεν έχουν ανασταλεί, όπως π.χ. οι φορολογικές και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. γιατί για αυτές δεν υπάρχει γενική αναστολή», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη