Νοσεί βαριά… ο πρωτογενής τομέας στη Μεσσηνία

Νοσεί βαριά… ο πρωτογενής τομέας στη Μεσσηνία

Η περιφέρεια συνηγορεί στα αιτήματα στήριξης προς την Κυβέρνηση


«Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι εργάτες είναι αυτοί που δοκιμάζονται περισσότερο απ’ όλους αυτές τις δύσκολες ώρες και πρέπει να βοηθηθούν κατά προτεραιότητα». Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή την προώθηση, από την Περιφέρεια προς τα διάφορα αρμόδια υπουργεία, υπομνημάτων συλλόγων του πρωτογενούς τομέα και επαγγελματικών ενώσεων και φορέων, με τα οποία ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των κλάδων τους λόγω της δυσχερούς κατάστασης που έχει προκύψει από τα κυβερνητικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού. “Προωθούμε και συνηγορούμε στα αιτήματά τους” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Τις τελευταίες ημέρες στάλθηκαν δύο υπομνήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ένα από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών και το δεύτερο από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τριφυλίας “Τα Κοντοβούνια”.

Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν υπ’ όψιν των αρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα, σε οποιαδήποτε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, για την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, τον περιορισμό της μετακίνησης των ανθρώπων ακολούθησε ο περιορισμός “μετακίνησης” των προϊόντων, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και η διακίνησή τους στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν δραματικά και σε κάποιες περιπτώσεις σταμάτησαν.

Τόνοι παραγόμενων προϊόντων, πάνω από το 50% της παραγωγής, καταλήγουν στις χωματερές, αφού λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να εξαχθούν.

Α.Π.