Προβολή στο Σπίτι: «Μπραζίλ»

Προβολή στο Σπίτι: «Μπραζίλ»

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Έχοντας ως αρχιτέκτονα του κόσμου του το μέγιστο Φριτζ Λανγκ και ως πολεοδόμους τους πιο σκοτεινούς εφιάλτες των Κάφκα και Όργουελ, ο Τέρι Γκίλιαμ στο «Μπραζίλ» λειτουργεί περισσότερο ως ενορχηστρωτής παρά ως σκηνοθέτης.

Συνθέτει ένα έπος που δεν υπάρχει όμοιό του στον Κινηματογράφο, ενώνοντας τα μουσικά ιντερλούδια, το σουρεαλισμό, το δυστοπικό κλίμα, μα και τις ακραία κωμικές καταστάσεις με μία απαράμιλλη μαεστρία. Η δύναμη των εικόνων της ταινίας κάνει την όποια περιγραφή «μικρή», καλώντας το θεατή να ονειρευτεί μαζί της, αποδομώντας τη ματαιότητα του ονείρου με τον πιο απρόσμενο τρόπο.

Αφηγείται την ιστορία ενός υπαλλήλου του υπουργείου Πληροφοριών σ’ ένα εφιαλτικό γραφειοκρατικό μέλλον, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την ανιαρή του ζωή. Ο Σαμ Λόουρι, ένας χαμηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος, κάνει ό,τι μπορεί για να διορθώσει ένα γραφειοκρατικό λάθος, καταλήγοντας να θεωρείται εχθρός του συστήματος και τρομοκράτης. Παράλληλα, για να ξεφύγει από την πιεστική καθημερινότητα και την απολυταρχική εξουσία, φαντασιώνεται συνεχώς πως ζει σε έναν άλλον, ειδυλλιακό κόσμο.

To «Μπραζίλ», ευρηματικό, ανεξάντλητο (θεματικά και αισθητικά), είναι μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Το κορυφαίο φινάλε σού παγώνει το αίμα και εγγράφεται παντοτινά στη μνήμη.

ΜΠΡΑΖΙΛ

Drama, Sci-Fi | K-10 | 1985 | UK | 142΄

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam

Παίζουν: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro

Για να δείτε την ταινία, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: