Πρωτοβουλίες στήριξης πατατοπαραγωγών από το Δήμο Μεσσήνης

Πρωτοβουλίες στήριξης πατατοπαραγωγών από το Δήμο Μεσσήνης

Επιστολές σε υπουργούς Ανάπτυξης – Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων, αλλά και σε σούπερ μάρκετ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την τιμή της εαρινής πατάτας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κυρίως μετά το Πάσχα, συμπαραστεκόμενος στην αγωνία των αγροτών οι οποίοι είναι στα όρια απόγνωσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, απέστειλε επιστολές προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Με αυτές ζητά να λάβουν άμεσα μέριμνα για τις εξωφρενικές διαφορές στην τιμή του προϊόντος από το χωράφι έως τη διάθεσή του στα σημεία πώλησης.
Επίσης, απέστειλε επιστολές στους διευθυντές Πωλήσεων των σούπερ μάρκετ τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, ζητώντας τους να εντάξουν στα προϊόντα πώλησης την πρώιμη πατάτα Μεσσήνης, αλλά και αυτά τα οποία την εμπορεύονται, να αυξήσουν τις προς διάθεση ποσότητες.
Ακολουθούν οι δύο επιστολές:
-«Αξιότιμοι υπουργοί, αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Το προϊόν αυτό αποτελεί μία από τις βασικές και για πολλούς παραγωγούς του μεσσηνιακού κάμπου τη μοναδική πηγή εισοδήματος, το οποίο χρειάζεται τη στήριξη όλων μας.
Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, βάλλεται οικονομικά και ο πρωτογενής τομέας, όπως είναι η καλλιέργεια και διάθεση της πατάτας. Μέλημα του Δήμου Μεσσήνης είναι να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τους πατατοπαραγωγούς ώστε να διαθέσουν το προϊόν τους και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια καλλιεργητικά έξοδα.
Για το λόγο αυτό ζητάμε από εσάς να ελέγξετε τις τιμές πώλησης της εαρινής πατάτας, καθώς παρατηρείται τεράστια διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι. Έχει διαπιστωθεί ότι το προϊόν πωλείται από τον παραγωγό με 0,25 ευρώ το κιλό και φτάνει στο ράφι και τον καταναλωτή στην τιμή του 1 ευρώ το κιλό και πλέον. Γνωρίζοντας τις συνθήκες καλλιέργειας θεωρούμε αδιανόητο να εξακολουθεί να υφίσταται τέτοια διαφορά τιμής εις βάρος των παραγωγών. Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει προς όφελος των αγροτών που πασχίζουν να επιβιώσουν, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.
Θεωρώντας ότι κύριο μέλημα όλων των φορέων διοίκησης πρέπει να είναι η στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, ευελπιστούμε για τις άμεσες παρεμβάσεις σας».
-«Αξιότιμε κύριε διευθυντά, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες διανύουμε και την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί τομείς της οικονομίας λόγω του κορωνοϊού, κρίνεται επιβεβλημένη η αλληλοϋποστήριξη, όπου υπάρχει δυνατότητα. Αυτή την περίοδο, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Στην κατεύθυνση της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας και του ντόπιου προϊόντος, θα θέλαμε να εντάξετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες της πρώιμης πατάτας Μεσσήνης στα προϊόντα πώλησης της αλυσίδας σας. Η πώληση εαρινής πατάτας στα ράφια του σούπερ μάρκετ θα προσφέρει ηθική ικανοποίηση στους καταναλωτές και οικονομική ενίσχυση στους τοπικούς παραγωγούς. Επιπλέον, θα συμβάλει έμπρακτα στη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας με τη διάθεση του προϊόντος τους σε περισσότερα σημεία πώλησης, όπως αυτά των σούπερ μάρκετ, που επισκέπτεται καθημερινά η πλειοψηφία των καταναλωτών.
Θεωρούμε ότι μπορείτε να συμβάλλετε αυτή τη δύσκολη περίοδο και αναμένουμε τις ευεργετικές για τους αγρότες μας ενέργειές σας».