Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσεων στα «κόκκινα» στεγαστικά εξετάζει η κυβέρνηση

Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσεων στα  «κόκκινα» στεγαστικά εξετάζει η κυβέρνηση

Το «πράσινο φως» για τη θεσμοθέτηση πλαισίου που θα αφορά στην κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία φαίνεται ότι θα ζητήσει από τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο.

Την πρόταση αυτή εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί επιμένουν στη σκληρή στάση τους απέναντι στην παράταση του ισχύοντος πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή, του πλαισίου σύμφωνα με το οποίο η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι στιγμής από τους πλειστηριασμούς και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, η ισχύς του λήγει στο τέλος Απριλίου.

Παράταση προστασίας

Όπως αναφέρει σε άρθρο του HYPERLINK “https://www.tovima.gr/2020/04/23/finance/proti-katoikia-skliri-diapragmateysi-thesmon-kyvernisis-gia-tin-prostasia-tis/” \t “_blank”  «tovima.gr», η συζήτηση για την πρώτη κατοικία αφορά στην παράταση της προστασίας της, που λήγει στις 30 Απριλίου, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Οι θεσμοί επιμένουν στη σκληρή στάση τους απέναντι στην παράταση του ισχύοντος πλαισίου της πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι με τέτοιου είδους πρακτικές πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών, ενώ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Συζητούν για παράταση 2-4 μηνών και, μάλιστα, μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, επιμένουν στη θέση, σύμφωνα με την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πρέπει να έχει ψηφιστεί ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Επιδότηση στεγαστικών

Σε σχέση με την επιδότηση δόσεων για την αποπληρωμή δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, είναι κάτι που εξετάζεται από το επιτελείο της κυβέρνησης να συνεχιστεί.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία μέσω του ν. 4605/2019 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων κατά 20%-50%. Ωστόσο, αν οι θεσμοί δεχτούν την επιδότηση, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από προστασία (που είναι και το πιθανότερο), τότε θα ανοίξει μία άλλη συζήτηση περί κριτηρίων, με σκοπό να διεκδικηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη περίμετρος ένταξης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ένα από τα βασικά κριτήρια ένταξης στο νόμο είναι (επί της παρούσης) οι οφειλές να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Αυτό θα αιτηθούν τα στελέχη της κυβέρνησης να αλλάξει.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως το παρόν πλαίσιο προστασίας αφορά σε 150.000 δυνητικούς δικαιούχους, τη στιγμή που οι πολίτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό υπολογίζονται σε περισσότερους από 1,7 εκατ.