Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ζητάει ο Περικλής Μαντάς

Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ζητάει ο Περικλής Μαντάς

Την ανάγκη για έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας αναδεικνύει με ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατάθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς. Ειδικότερα, ο κ. Μαντάς σημειώνει την ανάγκη να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όπως και να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της ταμειακής τους ρευστότητας, η οποία έχει πληγεί χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάνει αναφορά στους χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, καλλιεργητές και παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές οικονομικές ζημιές που οφείλονται στις μειωμένες πλέον ανάγκες της αγοράς. Επίσης, σημειώνει ότι έχουν αναγκαστεί να βρεθούν εκτός του προγραμματισμού τους και με μεγάλη οικονομική έκθεση, δεδομένου ότι έχουν προβεί στις απαραίτητες δαπάνες για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση λόγω Πάσχα, η οποία πλέον όμως δεν υφίσταται λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού.

Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις ήδη βεβαρημένες χρονιές και τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία, ενώ αναφέρονται τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Τριφυλίας και τα σοβαρά πλήγματα που αναμένεται να δεχθεί η συγκομιδή του καρπουζιού, το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό εξάγεται στην Ιταλία. 

Στην ερώτηση του βουλευτή σημειώνεται ακόμη ότι πολλοί καλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να διακόψουν μερικώς ή πλήρως την παραγωγή τους, δεδομένου ότι αυτή καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, γεγονός που θα έχει μακροχρόνιες και γενικευμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, ο κ. Μαντάς αναφέρεται στα προβλήματα των παραγωγών που σχετίζονται με τις λαϊκές αγορές και τις λαχαναγορές, τόσο όσον αφορά στο μέρος της παραγωγής που παραμένει αδιάθετο όσο και σχετικά με τα τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας που προκαλούνται λόγω του μέτρου αναστολής πληρωμής επιταγών.