«Εξαγωγή» ζυμαρικών και φαρμάκων σε Μεσσήνιους του εξωτερικού

«Εξαγωγή» ζυμαρικών και φαρμάκων  σε Μεσσήνιους του εξωτερικού

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται 

Πασχαλινά πακέτα και δέματα με όλα τα καλά, ακόμα και ολόκληρα αρνιά και κατσίκια, ταξιδεύουν αυτές τις περίεργες μέρες από τη Μεσσηνία προς συγγενείς και φίλους στην πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό, βέβαια, γινόταν κάθε χρόνο, αλλά φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας κορωνοϊού και του ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», οι αποστολές έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Αυτό, όμως, που είναι συγκλονιστικό, είναι ότι πολλοί Μεσσήνιοι στέλνουν σε συγγενείς και φίλους τους στο εξωτερικό είδη πρώτη ανάγκης, διότι έχουν εξαφανισθεί από τα σούπερ μάρκετ της χώρας που διαμένουν. Και εννοούμε αλεύρι και ζυμαρικά. Ακόμα και κάποια απλά φάρμακα ζητούνται και στέλνονται από τη Μεσσηνία.

Πολλά δέματα διακινούνται αυτές τις μέρες για την Αθήνα και με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, το οποίο, έπειτα από χθεσινή του απόφαση, δε θα εκτελέσει καθόλου δρομολόγια την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα.

Με το ΚΤΕΛ

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γιάννης Κάντζας, η επιβατική κίνηση είναι ακόμα πιο μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα και η μέση πληρότητα στα λεωφορεία ήταν 12 άτομα. Ωστόσο, είναι αυξημένη η αποστολή δεμάτων προς Αθήνα. Βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτήν περίοδο λόγω κορωνοϊού εκτελείται μόνο ένα δρομολόγιο καθημερινά για Αθήνα, όταν τις προηγούμενες χρονιές έψαχναν λεωφορεία για να βάλουν κι άλλα δρομολόγια. Τώρα, λοιπόν, μπορεί η αύξηση στην αποστολή δεμάτων να φαίνεται μεγαλύτερη, καθώς μόνο ένα λεωφορείο κάνει τη μεταφορά.

Τα περισσότερα δέματα που παραδίδονται στις αποθήκες του ΚΤΕΛ περιέχουν φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Ακόμα και ολόκληρα αμνοερίφια.

Χθες δε, αναχώρησαν οι περισσότεροι επιβάτες με το δρομολόγιο για Αθήνα και συγκεκριμένα 29 άτομα.

Να σημειωθεί ότι τα τοπικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ (εντός Μεσσηνίας) έχουν ανασταλεί.

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινή απόφασή του, το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας δε θα εκτελέσει καθόλου δρομολόγια την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και αύριο Μεγάλο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ένα δρομολόγιο για Αθήνα στις 12.30 μετά το μεσημέρι, ενώ η επιστροφή από Αθήνα θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα. Μετά θα ξεκινήσουν από Τρίτη.

Αυτές τις δύο ημέρες το δρομολόγιο από Γαργαλιάνους θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί.

Εξαγωγές σε Μεσσήνιους

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι εγκαταστάσεις της μεταφορικής εταιρείας Σπουργίτη. Όπως μας είπε η κα Κατερίνα Σπουργίτη, οι μεταφορές στο εσωτερικό της χώρας, και κυρίως για Αθήνα, γίνονται κανονικά και είναι αυξημένες. Κανονικά γίνονται και οι συλλογές και παραδόσεις δεμάτων από όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας. Μείωση παρουσιάζει η κίνηση στο εμπορικό κομμάτι, αφού τα καταστήματα είναι κλειστά, αλλά ιδιαίτερα αυξημένη είναι η υπόλοιπη κίνηση δεμάτων.

Εκτός, όμως, από τις αποστολές ελαιολάδου σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, υπάρχει πλέον αποστολή δεμάτων σε ομογενείς προς τις ευρωπαϊκές χώρες με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. Όπως μας εξήγησε η κα Σπουργίτη, έχει παρατηρηθεί τάση ανεφοδιασμού των ομογενών στις ευρωπαϊκές χώρες από συγγενείς τους στην Ελλάδα, καθώς στις χώρες τους υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις βασικών προϊόντων. 

«Λόγω του κορωνοϊού οι Έλληνες από όλη τη χώρα στέλνουν αλεύρι, μακαρόνια, μάσκες, αλλά και απλά φάρμακα για την καρδιά ή το σάκχαρο, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει τεράστια έλλειψη», συμπλήρωσε η κα Κατερίνα.

Μάλιστα, όπως της είπε πελάτης που έστειλε πράγματα στην Αγγλία, εκεί οι συγγενείς του επί μέρες έψαχναν στα καταστήματα αλεύρι και ζυμαρικά, δεν έβρισκαν πουθενά και, τελικά, τους έστειλαν από την Καλαμάτα.

Επίσης σε χώρες της Ευρώπης υπάρχουν αποκλεισμένοι αρκετοί Μεσσήνιοι φοιτητές και η οικογένειά τους, τους στέλνει δέματα με διάφορα πράγματα, αλλά και πασχαλινά είδη. Μάλιστα, με την υπηρεσία εξπρές που διαθέτει η μεταφορική Σπουργίτης και παραδίδει τα δέματα εντός δύο ημερών, έχουν σταλεί ακόμα και μαγειρευτά φαγητά.

«Οι Έλληνες στηρίζουν τους συγγενείς τους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο δυνατό είναι το δέσιμο της ελληνικής οικογένειας. Οι γιαγιάδες στέλνουν στα εγγόνια τους στο εξωτερικό από φαγητά μέχρι ό,τι πασχαλινό έχουν. Αυτό που συμβαίνει, να στέλνουν αλεύρι και μακαρόνια αυτές τις μέρες, δεν το έχουμε ζήσει άλλη χρονική στιγμή. Τις άλλες χρονιές στέλναμε μέλι, κρασί ελαιόλαδο, αλλά όχι είδη πρώτης ανάγκης», υπογράμμισε η κα Κατερίνα.

Η παραλαβή των δεμάτων από τη μεταφορική θα γίνεται μέχρι και αύριο Μεγάλο Σάββατο, ενώ τα δέματα ταξιδεύουν κανονικά για όλες τις χώρες. Στη Γαλλία μόνο υπάρχει πρόβλημα, καθώς λόγω της καθολικής καραντίνας δε γίνονται διανομές.

Της Βίκυς Βετουλάκη