Μαρία Δουβόγιαννη (ιδιοκτήτρια οικοτεχνίας) : «Στο κτήμα με το γιο μου πρώτη φορά»

Μαρία Δουβόγιαννη (ιδιοκτήτρια οικοτεχνίας) : «Στο κτήμα με το γιο μου πρώτη φορά»

Μικρές ιστορίες παραγωγικών ανθρώπων της υπαίθρου, που μένουν κοντά στη φύση και μακριά από τον πανικό 

Η Μαρία Δουβόγιαννη έχει στήσει μια μικρή οικοτεχνία (στο χωριό Ανάληψη του Δήμου Μεσσήνης) και με ντόπια φρούτα και λαχανικά φτιάχνει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, σιρόπια και τσάτνεϊ, με τα οποία προμηθεύει τόσο χώρους εστίασης όσο και καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά όταν έχασε τη μητέρα της, για ψυχοθεραπεία όπως λέει. Η οικογένειά της έχει ιδιόκτητα κτήματα, από τα οποία συγκομίζει τις περισσότερες πρώτες ύλες της. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ευτυχώς έκανε καλό καιρό και τα εσπεριδοειδή βγήκαν φέτος λίγο νωρίτερα στη Μεσσηνία, έτσι πρόλαβα κι έχω ήδη ετοιμάσει πορτοκάλια, περγαμόντα, μανταρίνια στα βαζάκια τους. Το εργαστήριο το έκλεισα πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, προέχει η υγεία μας. Χρειάστηκε να στείλω μια παραγγελία για εξαγωγή, στην Αγγλία, εκεί φαίνεται πως ακόμη λειτουργούν όλα. Τους εγχώριους πελάτες μου, ξενοδοχεία, παντοπωλεία και καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, μπορώ να τους εξυπηρετήσω, όταν με το καλό ανοίξει η σεζόν. Για την ώρα δεν εργάζομαι, αλλά πηγαίνω στο χωράφι μας για βόλτα, αλλά και για να βλέπω πώς πάνε τα φρούτα.

Το ίδιο και ο πατέρας μου, “στο χωράφι δε συναντάς τον ιό” επιμένει. Περνάει η ώρα του, μαζεύει το φρέσκο αρακά αυτές τις μέρες και με τη βοήθεια του αδελφού μου διοχετεύουν τα φρέσκα στην αγορά. Είναι σημαντικό να μη χάσουμε τους καρπούς και τα φρούτα. Τώρα βγαίνουν και οι φράουλες, μυρίζει όλος ο τόπος. Σκέφτομαι πως, αν δεν ανοίξω σύντομα, θα τις κάνω όλες μαρμελάδα και όχι γλυκό του κουταλιού, εκεί χρειάζεται να είναι ατόφιο το φρούτο». 

Όσο για τα άλλα μέλη της οικογένειας; «Ο γιος μου είναι 13 ετών, θέλει να βγει, μόλις… τελειώνει το σχολείο. Πηγαίνει σε ιδιωτικό, το οποίο γρήγορα προσαρμόστηκε στις ανάγκες, κι έτσι κάθε μέρα απασχολείται στην online διδασκαλία. Κάνουν κυρίως επαναλήψεις για να μη χάνουν την επαφή τους με το κλίμα της τάξης. Όταν όμως τελειώνει, δεν έχει τι να κάνει. Δεν περνάει η μέρα με επιτραπέζια και videogames. Γι’ αυτό, τον πήρα και πήγαμε βόλτα στα κτήματα, δεν το έχουμε κάνει ποτέ πριν μαζί, οι δυο μας. Μαζέψαμε άγρια σπαράγγια και πορτοκάλια, γυρίσαμε σπίτι, στύψαμε έναν ολόφρεσκο χυμό και τα υπόλοιπα μου ζήτησε να τα κάνουμε μαρμελάδα, για να περάσει την ώρα του. Πρωτοφανές και τόσο ωραίο. Κάθε κακό έρχεται με τα καλά του».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία “Μεσσηνιακή παράδοση” απέσπασε τρία χρυσά βραβεία, ένα χάλκινο και μια θέση στα Top 20 προϊόντα στο διαγωνισμό Taste Olymp Awards 17.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης