Ολιγωρία αντίδρασης παρά τις προειδοποιήσεις… στο Κρανίδι

Ολιγωρία αντίδρασης παρά τις προειδοποιήσεις… στο Κρανίδι

Από τις αρχές Μαρτίου το πρώτο κρούσμα εκτός δομής 

Φαίνεται ότι ο εντυπωσιακός αριθμός των 150 μαζικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι δεν ήταν και τόσο ξαφνικός, αφού προκύπτει ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή, εκτός δομής, στις 6 Μαρτίου, ενώ στις 3 και 7 Απριλίου η κυβέρνηση ειδοποιήθηκε για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στη δομή, με δύο επιστολές του δημάρχου Ερμιονίδας. 

Όπως λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου που φιλοξενεί τους πρόσφυγες, το πρώτο κρούσμα ήταν Έλληνας που πήγαινε συχνά στην Αμερική. 

Σύμφωνα ακόμη με την ιδιοκτήτρια, που μίλησε στον ΑΝΤ1, όλοι γνώριζαν ότι υπήρξε κρούσμα από τις αρχές Μαρτίου στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με καταγγελία τόσο από τον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νίκο Γόντικα, όσο και από τον τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ειδοποιηθεί άμεσα για την κατάσταση και δεν έκαναν τίποτα. Οι δε καταγγελίες προκαλούν εύλογα ερωτήματα για την αντίδραση του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Να σημειωθεί πως οι 150 φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου βρέθηκαν θετικοί, αλλά όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο επικρατεί ανησυχία, καθώς διαμένουν εκεί και πολλά παιδιά. 

Σε εξέλιξη είναι και περαιτέρω εξέταση εργαζομένων σε καταστήματα και τραπεζοϋπαλλήλων στην περιοχή, προκειμένου να ιχνηλατηθεί η διασπορά του ιού. Ο αριθμός των δειγμάτων που έχει ληφθεί είναι 177, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα το πρωί. 

Το υποστελεχωμένο κέντρο υγείας στην παρούσα φάση στελεχώνεται με έξι γιατρούς και 4 νοσηλευτές, ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Άρης Μπίμπας. 

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη που αφορά στη δομή και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και η τροφοδοσία της δομής. «Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Έχει μια αξία να δούμε τα δείγματα, αύριο (σ.σ. σήμερα το πρωί) θα είμαστε σε θέση να έχουμε εικόνα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας «να μείνουν σπίτι τους, ειδικά όσοι έχουν νοσήματα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Από τους 470 μετανάστες οι περισσότεροι είναι από τη Σομαλία, το Κονγκό και το Καμερούν, αν και υπάρχουν και από το Τζιμπουτί και την Γκάνα, αλλά και αρκετές γυναίκες μόνες τους, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.

Πυρά για καθυστερήσεις

Για «τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τόσο των προσφύγων που διαμένουν εκεί όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι «παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη κρούσματος στη συγκεκριμένη δομή ήδη από τη Μ. Πέμπτη, δεν προχώρησε στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη την εξάπλωση του κορωνοϊού».

«Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε έγκαιρη κυβερνητική μέριμνα για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που διαβιούν σε συνθήκες συγχρωτισμού και πλημμελούς ατομικής υγιεινής, όπως οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία-προνοιακά ιδρύματα-ψυχιατρεία, οι άστεγοι κ.λπ.» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Δυστυχώς, οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο Νομό Αργολίδας. Το Κίνημα Αλλαγής ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές μεταναστών, στις οποίες, όπως είναι γνωστό, επικρατούν πολύ δύσκολες συνθήκες υγιεινής» αναφέρει σχετικά ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

«Τα 150 – μέχρι στιγμής – επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας” στην Αργολίδα αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής»,επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Τέλος, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νίκος Γόντικας, ζήτησε άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη “Ανταρσία στο Μωριά”, όπου σημειώνει ότι υπάρχουν “πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κρανίδι και στο ξενοδοχείο-δομή “Γαλαξίας” με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης