Αλέξης Χαρίτσης: Καμία εξέλιξη για την αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος

Αλέξης Χαρίτσης: Καμία εξέλιξη για την  αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος

Νέα ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής και βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των εγγειοβελτιωτικών έργων του Φράγματος Φιλιατρών.

Ένα έργο που εξελίσσεται σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας», αφού φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από την πρώτη αναγνωριστική μελέτη, και το οποίο παραδόθηκε τελικά ως «κέλυφος» το 2017, χωρίς δηλαδή τα απαραίτητα δίκτυα διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων. Κατόπιν αυτών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ, με σκοπό να υλοποιηθούν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα και να αξιοποιηθεί επιτέλους το Φράγμα. Έκτοτε, από τον Ιούλιο του 2019 και ενώ έχουν περάσει 10 μήνες από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία της δημοπράτησης δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην πορεία ολοκλήρωσής του.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος υπουργός ΥΠΑΑΤ τηρεί «σιγήν ιχθύος» αφού σε ερώτηση που του κατατέθηκε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020 για το ίδιο θέμα δεν απάντησε, εγείροντας ερωτηματικά για το αν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται εντάσσονται στη διακοπή όλων των μεγάλων έργων που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ε.Ο. Πάτρας – Πύργου, Μετρό Θεσσαλονίκης, ΒΟΑ Κρήτης κλπ), ώστε να «ξαναβαπτισθούν» ως έργα της σημερινής κυβέρνησης.

Τέλος, ερωτούν σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί άμεσα το ΥΠ.Α.Α.Τ. για να ελαχιστοποιήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και να συντονίσει τις επιμέρους ενέργειες ώστε το έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί. Επίσης, πότε σκοπεύει να προβεί στη σύνταξη μνημονίου με το υπουργείο Πολιτισμού για την αρχαιολογική εποπτεία των εκσκαφών και τη συντέλεση απαλλοτριώσεων για τα οικόπεδα των αντλιοστασίων.