Από 15,5 χρόνια έως 2 μήνες φυλάκισης οι ποινές για καλλιέργεια και διακίνηση χασίς


Αθώωθηκαν τρεις κατηγορούμενοι 

Σε κάθειρξη 15 ετών, με την ευνοϊκή δυνατότητα που δίνουν οι τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα να μην είναι ισόβια η κάθειρξη, καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο 51χρονος από τους Γαργαλιάνους που δικαζόταν μαζί με άλλα 13 άτομα για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων χασίς στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο εν λόγω κατηγορούμενος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην καλλιέργεια χασισοφυτείας 2.071 δενδρυλλίων στο Βρωμονέρι τον Αύγουστο του 2018 και έτσι καταδικάστηκε με την επιβαρυντική περίσταση ότι προσδοκούσε όφελος που ξεπερνά τα 75.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε πως δε στοιχειοθετήθηκε η εγκληματική οργάνωση και μετέτρεψε την κατηγορία σε σύσταση συμμορίας.

Το αξιοσημείωτο είναι πως κατηγορούμενος που αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και ήταν κρατούμενος μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, χθες κρίθηκε αθώος.

Συνολικά από τους 15 κατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη υπόθεση αθωώθηκαν τρεις, ενώ δύο είναι φυγόδικοι.

Ποινές

Ειδικότερα, το δικαστήριο χθες το μεσημέρι έκρινε τον 51χρονο αγρότη από τους Γαργαλιάνους ένοχο για σύσταση συμμορίας για διακίνηση ναρκωτικών από την οποία προσδοκούσε όφελος που ξεπερνά τα 75.000 ευρώ, ενώ δεν του αναγνώρισε τοξικομανία. Ο εισαγγελέας ως ποινή πρότεινε την ισόβια κάθειρξη, όμως η Έδρα του δικαστηρίου, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τη διακίνηση ναρκωτικών, επέβαλε κάθειρξη 15 ετών και 300.000 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών για τη συμμορία.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος από τη Μεσσήνη, που ήταν προφυλακισμένος, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και για διακίνηση ναρκωτικών χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του προσδοκώμενου όφελους άνω των 75.000 ευρώ, αλλά και χωρίς να του αναγνωρισθεί τοξικομανία. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 8,5 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, που επίσης ήταν προφυλακισμένος, κρίθηκε ένοχος μόνο για κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 μηνών με αναστολή.

Αθώωση

Ένας 63χρονος από τους Γαργαλιάνους, προφυλακισμένος, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών. Δεν του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία, αλλά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Καταδικάσθηκε σε συνολική ποινή καθείρξεως 12,5 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.

Για κανέναν απ’ όσους επιβλήθηκε κάθειρξη δεν έγινε δεκτό το αίτημα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Έναν 55χρονο από το Κορυφάσιο που ήταν προφυλακισμένος το δικαστήριο τον αθώωσε απ’ όλες τις κατηγορίες. Επίσης,  αθωώθηκαν ένας κατηγορούμενος από την Αρκαδία και ένας από τον Ευρώτα Λακωνίας. 

Ένας 54χρονος από του Χανδρινού κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη συμμορία ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Όλοι οι υπόλοιποι κρίθηκαν ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών για ιδία χρήση και τους αναγνωρίσθηκε τοξικομανία, ενώ τους επιβλήθηκαν ποινές δύο ή τριών μηνών με αναστολή.

Της Βίκυς Βετουλάκη