Γεωτρήσεις η λύση για την λειψυδρία στο Δήμο Καλαμάτας

Γεωτρήσεις η λύση για την λειψυδρία στο Δήμο Καλαμάτας

Μέσω νέων γεωτρήσεων θα ενισχυθεί η υδροδότηση

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας και αυτό το διαπιστώνει ο καθένας. Από την ανομβρία των προηγούμενων μηνών μέχρι τους καύσωνες των τελευταίων ημερών.

Πέρα από διαπιστώσεις, όμως, το φαινόμενο έχει και σοβαρές συνέπειες. Κι μία από αυτές είναι η μη επάρκεια σε νερό για ύδρευση των πολιτών.

Στο Δήμο Καλαμάτας το… καμπανάκι είχε χτυπήσει, αλλά δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης. Μόνο η υλοποίηση του έργου της τηλεμετρίας θα μπορούσε να δώσει λύσεις, αλλά ακόμα κι αυτό αργεί.

Από την άλλη πλευρά, για τα προβλήματα λειψυδρίας που τυχόν θα αντιμετωπίσει η πόλη αλλά και ο Δήμος Καλαμάτας τους επόμενους μήνες, η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στην ενίσχυση των γεωτρήσεων για επιπλέον ποσότητες νερού. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ήδη ο Σύνδεσμος Ύδρευσης και η ΔΕΥΑΚ αναζητούν εναλλακτική υδροδότηση περιοχών, προκειμένου να αποδεσμευτούν ποσότητες νερού και να οδηγηθούν προς διάθεση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Καλαμάτας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί δεύτερη γεώτρηση στη Σπερχογεία, για να μπορεί να υδροδοτηθεί το χωριό και το νοσοκομείο. Επίσης θα ενεργοποιηθεί (εντός του Μαΐου) η γεώτρηση του Αγρίλου, προκειμένου να ενισχυθεί η υδροδότηση των Αρφαρών.

Επιπλέον, δημοπρατείται άμεσα η ανόρυξη μιας ακόμα γεώτρησης για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών της Πολιανής και των Άνω Αρφαρών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επάρκεια νερού. Επιπλέον, γίνονται διερευνητικές ενέργειες για ανόρυξη γεωτρήσεων κοντά στην πόλη, προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει την απαραίτητη εφεδρεία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως οι μεγάλες καταναλώσεις τους θερινούς μήνες ή βλάβες στον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας από τις πηγές του Πηδήματος.

Τέλος, έχουν δοθεί οδηγίες προς τη ΔΕΥΑΚ να δρομολογήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες και να ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης έργου που να συνδέει τις πηγές του Αγίου Φλώρου με το Πήδημα.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην παρέμβασή του παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τις εγκαταστάσεις του εξωτερικού υδραγωγείου του Δήμου, που αποτελείται από τον κεντρικό κορμό που υδροδοτείται από το Σύνδεσμο Ύδρευσης και από μικρά τοπικά υδραγωγεία που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις ή υδρομαστεύσεις και εξυπηρετούν συγκροτήματα χωριών.

Ο κεντρικός κορμός του υδραγωγείου (Φ600 – Φ300) ξεκινά από τις υδρομαστεύσεις του Πηδήματος και μέσω δυο αγωγών παροχετεύουν το νερό στο Δήμο Καλαμάτας.

Συνολικά ο Δήμος έχει ανάγκη από 33.513,72m3/ημέρα, εκ των οποίων τα 26.560,16 m3/ημέρα λαμβάνει από το Πήδημα (Σύνδεσμος) και τα 6.953,56 m3/ημέρα από δικές του γεωτρήσεις.

Χαμηλή η στάθμη του νερού

Μετά τον τελευταίο έλεγχο που έγινε στην υδρομάστευση των πηγών του Πηδήματος (18-05-2020) είναι δεδομένο ότι η στάθμη του νερού είναι χαμηλή για τη συγκεκριμένη περίοδο, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την επάρκεια των ποσοτήτων προς υδροδότηση του Δήμου τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Το θέμα θα απασχολήσει το ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη οι υπηρεσίες κινούνται στην κατάθεση προτάσεων – λύσεων για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.