Δήμος Μεσσήνης: Απάντηση για το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι»

Δήμος Μεσσήνης: Απάντηση για το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι»

Απάντηση στο δημοσίευμα του Χρ. Θεοδωρακόπουλου για το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» δίνεται από το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο.

Όπως αναφέρεται: «Από το δημοσίευμα του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Μεσσήνης”, Χρήστου Θεοδωρακόπουλου, στον Τύπο, στις 15/5/20, διαπιστώνουμε ότι ο κ. Θεοδωρακόπουλος δεν είναι ενημερωμένος για το θέμα που θίγει και αγνοεί τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή.

Οι λέξεις “εμπαιγμός, απειλές, ταξίματα, καλοθελητές” σχετίζονται με πρακτικές που δε συνάδουν με τη λογική της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Ως εκ τούτου, θεωρούνται αυθαίρετες, ανυπόστατες και απαιτείται αιτιολόγησή τους, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται από έναν αυτοδιοικητικό. 

Σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό “υπεξαίρεση χρημάτων”, ουδέποτε η Δ.Α. έχει κάνει τέτοιες αναφορές, οι οποίες μάλιστα παραπέμπουν σε νομικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, ο κ. Θεοδωρακόπουλος αναμφίβολα έχει δράσει αυτοβούλως και ως προς αυτό καλείται να αναλάβει την ευθύνη των λεγομένων του. 

Η δυσλειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, δε μείναμε άπραγοι, αλλά ενεργοποιηθήκαμε άμεσα κάνοντας τα εξής:

-Αναθέσαμε σε λογιστή την καταχώρηση παραστατικών και φορολογικών δηλώσεων, καθώς και τη σύνταξη ισολογισμών που φορολογικά εκκρεμούσαν για τα έτη 2015 έως 2019

-Με απόφαση Δ.Σ. εγκρίναμε την ανάθεση ελέγχου σε ορκωτό λογιστή και τη σύνταξη οικονομικής έκθεσης των πεπραγμένων προηγούμενων ετών

-Ρυθμίσαμε οφειλές στο ΙΚΑ ετών 2017, 2018, 2019, οι οποίες δημιουργούσαν πρόβλημα στη χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση στη μισθοδοσία των εργαζομένων 

-Καταστήσαμε την ΚΕΑΔΗΜ φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη 

-Για τις οφειλές των ετών 2015, 2017, 2018 έχουν γίνει ήδη ενέργειες για διεκδίκηση επιστροφής των χρημάτων του προγράμματος 

-Αναμένουμε οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών που θα εκτονώσει την κατάσταση

-Έχουν ενημερωθεί από το δήμαρχο με κάθε ειλικρίνεια οι 15 εργαζόμενοι του προγράμματος για τις ενέργειες της Δ.Α. και την προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων το ταχύτερο δυνατό.

Αυτή είναι η αλήθεια του προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζουμε με την αρμόζουσα ευαισθησία, καθώς αναγνωρίζουμε και τιμούμε το έργο των εργαζομένων, που υπερέβαλαν εαυτόν, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις επιπρόσθετες δυσκολίες λόγω του covid-19. 

Όλα τα άλλα είναι αυθαίρετες κρίσεις και εκτιμήσεις του κ. Θεοδωρακόπουλου, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρει τρόπο να δικαιολογήσει, διαφορετικά είναι υπόλογος κατ’ αρχήν απέναντι στους ίδιους τους εργαζομένους του “Βοήθεια στο σπίτι”.

Η ευθύνη του προβλήματος δεν ανήκει στην παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία με υπευθυνότητα ανέλαβε την επίλυσή του. Για αυτή τη στάση μας ο κ. Θεοδωρακόπουλος θα έπρεπε να δείξει το δέοντα σεβασμό και να είναι συνοδοιπόρος στις πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση».