Δημιουργία αγροτουριστικής διαδικτυακής πύλης στο Δήμο Μεσσήνης

Δημιουργία αγροτουριστικής  διαδικτυακής πύλης στο Δήμο Μεσσήνης

Πρόταση για ανάδειξη του αγροτουρισμού, αξιοποίηση ορεινού πλούτου και στήριξη παραγωγών

Αν και ο ορεινός όγκος του Δήμου Μεσσήνης έχει περιπέσει σε κοινωνική ακινησία, καθώς η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για διαφυγή από τα ασφυκτικά αστικά κέντρα είναι έντονη, πολλά από τα χωριά του διατηρούν τις προϋποθέσεις για να τον υποδεχθούν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του για εναλλακτική προσέγγιση διακοπών.

Τα περισσότερα χωριά του Δήμου Μεσσήνης διατηρούν μεγάλο μέρος από την ιστορική τους δομή ανόθευτη, ενώ διασώζονται σε αυτά υποδομές της προβιομηχανικής εποχής. Επίσης, ο φυσικός τους περίγυρος συγκροτείται από «στοιχεία», όπως οχυρώσεις, ερείπια αλλοτινών εποχών, εκκλησιαστικά μνημεία, στάβλους, παλιά ελαιοτριβεία πηγάδια, βρύσες, και σε συνδυασμό με τους θρύλους και τις τοπικές ιστορίες γίνονται ελκυστικά και εγείρουν το ενδιαφέρον κάποιου που αναζητά κάτι περισσότερο από την αναψυχή του.

Παράλληλα, σε πολλά από τα χωριά τόσο δίπλα από τη μητρόπολη του Δήμου όσο και τα πιο απομακρυσμένα υπάρχουν λαογραφικά μουσεία και, φυσικά, καφενεία, καταστήματα εστίασης, αλλά και πώλησης αγαθών. Θεωρώ χρέος μας την προσπάθεια ένταξης σε καινοτόμα προγράμματα αλλά και την ανάδειξη του αγροτουρισμού μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Πρέπει να εξετασθεί σοβαρά η δημιουργία αγροτουριστικής διαδικτυακής πύλης που θα δώσει έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση πληροφοριών ανά Δημοτική Ενότητα και θα συμβάλλει στην αγορά αγροτουριστικών προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο με ευεργετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, καθώς θα ενισχυθεί το εισόδημά τους. Αφού οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν θα υποστηρίζονται από σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, το κοινό που θα έχει πρόσβαση θα είναι μεγάλο. Στην πύλη αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί και πληροφοριακό υλικό για τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες που παρέχει η μητρόπολη του Δήμου, η Μεσσήνη, μετατρέποντάς τη παράλληλα σε εφαλτήριο για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Του Γιάννη Λάσκαρη

Δημοτικού συμβούλου, γραμματέας Δ.Σ. Μεσσήνης