Διαχείριση απορριμμάτων: «Ζωντανός» ο στόχος δημοπράτησης του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ το 2020

Διαχείριση απορριμμάτων: «Ζωντανός» ο στόχος δημοπράτησης του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ το 2020

Εν αναμονή εξελίξεων βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, έπειτα από την αναγκαστική παύση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού σε όλα τα μέτωπα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης και Συντονισμού Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, σε πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε, σύμφωνα με τις ypodomes.com, έθεσε ως προτεραιότητα τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση των αναπτυξιακών στόχων.

O κ. Γραφάκος τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης πολλαπλών ρευμάτων απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με 2 μεγάλα ρεύματα: το γνωστό μας μπλε κάδο ανακύκλωσης και τον καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα, που τώρα μπαίνει στη ζωή μας και στον οποίον θα εκτρέπεται περίπου το 40% του συνόλου των απορριμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το 80% των απορριμμάτων οδηγείται προς ταφή, πρακτική που δεν είναι συμβατή με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, στερώντας πολύτιμους υλικούς πόρους αλλά και χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες δραστηριότητες.

Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα εκσυγχρονίσουν το απαρχαιωμένο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μέχρι σήμερα, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, ως έργα υποδομών αναμένεται κι αυτά να δώσουν με τη σειρά τους μία σημαντική ανάσα στην κατασκευαστική αγορά, βοηθώντας στην επανεκκίνηση ενός κρίσιμου πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στο νέο τοπίο της μετά-κορωνοϊού εποχής.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε πως πέραν των 4 υφιστάμενων μονάδων που διαθέτει η χώρα (σε Χανιά, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρο και Κεντ. Μακεδονία) αυτή τη στιγμή βρίσκονται επιπλέον 7 μονάδες σε κατασκευή, αν συνυπολογιστεί και το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, το οποίο -από μόνο του- περιλαμβάνει 3 μονάδες σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Επανέλαβε ότι οι δύο στόχοι είναι η δημοπράτηση 8 μονάδων εντός του α’ εξαμήνου του 2020 και άλλων 17 μονάδων το β’ εξάμηνο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των δημοπρατούμενων μονάδων σε 25 για τη χρονιά που διανύουμε (με εκτίμηση για μία πιθανή απόκλιση της τάξης των τριών μηνών από το χρονοδιάγραμμα), η οποία -κατά κοινή ομολογία- ξεκίνησε με σημαντικότατες εξωγενείς προκλήσεις.