Επαναπρόσληψη όσων εργάστηκαν πέρυσι σε επισιτισμό και τουρισμό


Ζητά το συνδικάτο επισιτισμού, τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας

Με ένα από τα κύρια αιτήματα να είναι η επαναπρόσληψη φέτος όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 σε επισιτισμό, τουρισμό και ξενοδοχεία ως εποχιακοί, συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας με τον αντιπεριφερειάρχη του νομού Στάθη Αναστασόπουλο.

Το Συνδικάτο με μέλη του είχε αναρτήσει πανό στην είσοδο του Διοικητηρίου, το οποίο ανέγραφε «Δε μοιρασθήκαμε τα κέρδη τους, δε θα μοιρασθούμε τη ζημιά τους».

Στη συνάντηση με τον κ. Αναστασόπουλο παρουσίασαν τις θέσεις τους και του παρέδωσαν υπόμνημα. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τα αιτήματά τους και σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα τους στηρίξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της.

«Η κερδοφορία βάρεσε κόκκινο»

Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να στηριχθούν και «ότι δε θα πληρώσουν ξανά την κρίση». Υπογράμμισαν επίσης ότι είναι άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν σε ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, αν θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, με τι συνθήκες και πώς θα επιβιώσουν.

«Δηλώσαμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο βάρεσε κόκκινο. Χαρακτηριστικά μόνο την τελευταία 6ετία έβγαλαν πάνω από 120 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίσαμε απίστευτη εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικά είναι η μαύρη εργασία, οι 16 διαφορετικές μορφές απασχόλησης (άλλοι με 2ωρα ή 3ωρα, άλλοι με 16ωρα κ.τ.λ.), οι απληρωσιές, δουλειά 7ημερη κ.λπ. Τώρα στην κρίση σχεδιάζουν να πληρώσουμε πάλι τα σπασμένα. Είναι προκλητικό ότι κυβέρνηση – μεγαλοξενοδόχοι διαμορφώνουν μια καινούρια κανονικότητα, πολύ χειρότερη από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Είναι προκλητικά τα προνόμια με δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, δάνεια κ.λπ. Επίσης, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να πληρώνουμε από την τσέπη μας το μισθό, μέσω της επιδότησης εργασίας. Απαιτούμε  να μη μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς εισόδημα, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», τόνισαν- μεταξύ άλλων- στη συνάντηση με τον κ. Αναστασόπουλο.

Αιτήματα

Τα αιτήματα που διεκδικούν είναι:

-Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

-Επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 σε επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο μέχρι 10 Ιουνίου.

-Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

-Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μηνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσοι εργάστηκαν σε επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.

-Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

-Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζομένους.

Της Βίκυς Βετουλάκη